Podignute optužnice protiv bivših Hajdukovih čelnika

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je danas dvije optužnice protiv bivših odgovornih osoba Nogometnog kluba Hajduk.

Kako je izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo, optuženi su Vedran Rožić, direktor, Ivan Buljan, športski direktor, Bartol Kaleb, financijski direktor, Nadan Vidošević, predsjednik Upravnog odbora te Željko Kovačević, predsjednik Uprave, Petar Reić i Ivan Maršić, direktori u različitim razdobljima, Ivan Šurjak, športski direktor, Velimir Strinić, direktor Stadiona, i Ivan Zelić, financijski direktor.

Prva četvorica optužena su da su od veljače 1992. do srpnja 1997., obavljajući navedene dužnosti, počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, t.j. da su Hajduku pribavili nepripadnu imovinsku korist od 55 milijuna kuna neplaćanjem i neobračunavanjem poreza i doprinosa, čime su oštetili državni proračun i razne fondove. Također ih se tereti i za protupravnu imovinsku korist od 250 tisuća kuna koju su pribavili trgovačkim društvima u Kaštelima i Metkoviću, oštetivši Hajduk.

Rožić, Buljan i Kaleb optuženi su i da su na štetu Hajduka sebi i drugim osobama pribavili protuzakonitu imovinsku korist od oko 26 milijuna kuna.

Druga skupina, t.j. Kovačević, Reić, Maršić, Šurjak, Strinić i Zelić, optuženi su da su od srpnja 1997. do ožujka 2000. počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, t.j. da su Hajduku pribavili nepripadnu imovinsku korist od oko 143 milijuna kuna, također neplaćanjem i neobračunom poreza i doprinosa. Ta je skupina optužena i da je oštetila Hajduk, protuzakonito pribavivši sebi 1,800.000 kuna.


Pročitajte više