Podignute optužnice za pokolj na Banovini 1991.

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Sisku podnijelo je Županijskom sudu optužnice za najveće ratne zločine što su ih 1991. u okupiranoj Banovini počinili pripadnici nelegalnih srpskih postrojbi.

Optužnica tereti ratnog predsjednika općine Hrvatske Kostajnice Branka Dmitrovića, zapovjednike odreda i 3. čete toga odreda teritorijalne obrane u Hrvatskoj Kostajnici Slobodana Borojevića i Milinka Janjetovića, te zapovjednika Martićeve milicije Bracu Vraneševića za pokolje u listopadu i prosincu u pounjskom Baćinu i Joševici, javlja HRT.

Zločin je počinjen nad 56 hrvatskih civila Cerovljana i Hrvatske Dubice koje su pobunjenici popisali i zatvorili, da bi ih iz vatrenog oružja na obali Une ubili pripadnici milicijske postrojbe Steve Borojevića. Od petorice izvršitelja naredbe, za kojima je 2006. godine raspisana tjeralica, u zatvoru je samo Marin Krivošić, kojega je Crna Gora lani izručila Hrvatskoj, dok je Milinko Janjetović 1997. pušten na slobodu.

Optužnica je podignuta i protiv šestorice državljana Srbije, bivših pripadnika izvidničko-diverzantske skupine paravojne krajinske formacije na glinskom području, koji su 16. prosinca 1991. u znak osvete mučki ubili 21 civila u Joševici. Grobnica u Baćinu nakon Ovčare druga je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj.

Pročitajte više