Pogledajte kako su nas godinu dana muljale, lagale i varale parlamentarne stranke

PREMA nalazu Državne revizije, odnosno "Izvješću o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2008. godinu", koji će se tek  naći u saborskim klupama, pronašli smo puno zanimljivosti o tome što su stranke radile u prošloj godini. Index je u posjedu tog izvješća te vam otkrivamo najzanimljivije dijelove.
 
Otkrivena je tako bogata ergela automobila u stranačkoj garaži HDZ-a, a posebno je zanimljivo da su jedni podaci dani službenim vlastima, odnosno državnoj inspekciji, a sasvim drugi su prezentirani javnosti. U SDP-u se potrošilo prošle godine više od 2,5 milijuna kuna na analize, procjene stanje i istraživanja mišljenja iako se danas upravo premijerki Kosor zamjera pretjerano inzistiranje upravo na tome. 

HNS voli epitet ozbiljne stranke ozbiljnih gospodarstvenika, ali kako je utvrđeno sasvim neozbiljno vode svoje računovodstvo, a mutilo se s dnevnicima, članarinom i blagajnom. "Seljaci" su mutili sa spomenikom Stjepanu Radiću, a posebno je bilo zanimljivo vidjeti kako su se gostili na hodočašćima. U HSLS-u u najmanju ruku nemaju pojma što je računovodstvo, a otvoreno im je zamjereno da nisu transparenti u izvješćima. 

HDZ spiskao 42 milijuna kuna, a SDP 36,5

Tajnik umirovljenika s neto plaćom od 13,5 tisuća kuna ostao je bez uplaćenih doprinosa.  HDSB često koristi sintagmu o rastrošnoj državi i "pokrivanja koliko smo dugi", no kraj godine dočekali su sa 18 kuna na blagajničkom računu! IDS-ovci su posebni jer su na zamjerku Revizije da nemaju evidenciju o službenim putovanjima odgovorili da "imaju neažurne pojedince" te da se to može očekivati i sljedeće godine! 

HDZ ostao je na prvom mjestu po bogatstvu, a prošle godine potrošili su 42 milijuna kuna, dok je SDP potrošio 36,5 milijuna kuna. HSS je trošio 10 milijuna kuna, HNS 8 milijuna, a po tri milijuna trošili su iz HSP-a i IDS-a. HSLS je imao 2,5 milijuna kuna baš kao i umirovljenici, a "glavaševci" 1,3 milijuna kuna.

No, što je najgore od svega, parlamentarne stranke koje vode Hrvatsku muku muče sa svojim računovodstvom koje vrlo često ne radi u skladu sa zakonom. No, krenimo redom.  


HDZ: Prosječna vrijednost HDZ-ovog automobila je pola milijuna kuna

"Prijevozna sredstva u vlasništvu HDZ-a na kraju 2008. godine iznose 5,2 milijuna kuna", stoji u nalazu Državne revizije. Zanimljivo je kako u 5,2 milijuna kuna vrijednoj automobilskoj štali nema i Sanaderovog BMW-a koji će se naći tek sljedeće godine u reviziji, jer je nabavljen u ovoj godini.

Iz izvještaja je vidljivo kako je samo prošle godine u dobrostojećem HDZ-u nabavljeno kombi vozilo i šest vozila u vrijednosti od 891.061 kunu, no postavlja se pitanje koliko zapravo vozila posjeduje HDZ. Naime, stranka je u jeku afere oko blindiranog BMW izašla s informacijom da posjeduju 12 automobila pa ako je to točno tada je prosječna vrijednost automobila u Kosoričinoj "štali" oko pola milijuna kuna! HDZ je inače (pre)bogata stranka koja je na kraju godine imala na blagajni 7,6 milijuna kuna, a samo njihov namještaj i uredski materijal procijenjen je na 3,6 milijuna kuna. Komunikacijska oprema unutar najjače parlamentarne stranke vrijedna je 664,191 kunu!

Krajem 2008. godine HDZ je imao 70 zaposlenih od čega ih je u središnjici stranke 27, a u podružnicama 43. Prosječni vojnik HDZ-a zarađuje mjesečno oko 6,7 tisuća kuna neto, što je daleko iznad državnog prosjeka, a zaposlenici su podijelili i ukupno 1,2 milijuna kuna za dnevnice, pa po prosjeku daleko odskaču od najboljih hrvatskih tvrtki.

Naime, HDZ je izdvojio 6,8 milijuna kuna za zaposlenike od čega 5,6 milijuna kuna ide za neto iznos plaće, a potrošili su dodatnih 1,2 milijuna za plaćanje dnevnica. No, nejasno je kako je Revizija zaključila u jednom dijelu svog izvješća da je prosječna plaća iznosila 7.101,44 kune bruto, odnosno 4.623 kuna neto, no vjerojatno će i to biti predmet saborske rasprave.

SDP: Analiziraj ovo-ono

Vojska SDP-a broji 42 zaposlenika što je puno manje nego ona HDZ-a, no ipak na svoje zaposlenike u prošloj godini potrošili su 5,5 milijuna kuna, što je opet gotovo kao i HDZ koji je potrošio 6,8 milijuna kuna, a koji ima gotovo dvostruko više zaposlenika. Inače, SDP-ovi vojnici jako su dobro plaćeni jer je prosječna plaća, bez dnevnica i ostalih pogodnosti 5,7 tisuća kuna neto, što je opet daleko iznad hrvatskog prosjeka.

Socijaldemokrati i najjača oporbena stranka ne pale se na automobile, no luksuza očigledno nije nedostajalo na stranačkoj konvenciji u svibnju 2008. godine kada je potrošeno gotovo pola milijuna kuna.

Iako je rašireno mišljenje kako u Hrvatskoj Jadranka Kosor najviše ulaže u analize i razmišljanja gledajući u SDP-ovu bilancu čini se da to nije točno. Naime, oni su potrošili gotovo dva milijuna kuna na ankete odnosno istraživanja javnog mnijenja kao i za analize medijskih objava. Trošilo se i na specijalizirane agencije za istraživanja javnog mnijenja te je potrošeno dodatnih pola milijuna kuna. U konačnici SDP je potrošio oko 2,5 milijuna kuna kako bi saznao što narod misli o njima, ali i o ostalim strankama!

U toj stranci dobro se plaća i volonterima. Naime, volonteri, koji bi po definiciji trebali biti ljudi koji besplatno rade, zaradili su 350 tisuća kuna. Kada smo već kod volontera, zanimljivo je reći kako SDP obilato nagrađuje i nevladine organizacije. Tako je jedna od njih dobila 600 tisuća kuna za "poticanje demokratskih procesa u Hrvatskoj, a time je plaćena naknada promatračima koji su sudjelovali na parlamentarnim izborima u studenom 2007. godine.

HNS Liberalni demokrati - Mutili s dnevnicama, članarinom, blagajnom

HNS Liberalni demokrati dobili su tek uvjetni prolaz od strane  Državne revizije za razliku od HDZ-a i SDP-a koji su dobili bezuvjetni prolaz. Naime, Revizija zamjera stranci Radimira Čačića da nisu donijeli godišnji plan aktivnosti te nisu predvidjeli sredstva za financiranje aktivnosti i zadataka. Nepoznato je isto tako kako su došli u posjed oko 24.800 kuna, a iz stranke je na nepoznati način izašlo oko devedeset tisuća kuna.

Naime, u poslovnim knjigama HNS-a stoji da je stanje na računu 896 tisuća kuna, a prema izvodima banaka 811 tisuća kuna. Revizija je utvrdila kako je novac izašao preko blagajne što su zaboravili evidentirati u poslovnim knjigama.

U mnogobrojnim županijskim podružnicama također je bilo neusklađenosti, a na nepropisan način izdavane su i dnevnice za putovanja. Ne odgovaraju ni računi za računalne usluge, goriva, održavanja, a mutilo se i s članarinama u županijskim organizacijama

HSS: Najviše se jelo i pilo na hodočašćima

Ta stranka, za divno čudo, prema nalazu Revizije mutila je sa spomenikom Stjepanu Radiću koji je plaćen oko 597.703 kuna! Kako je utvrdila Revizija sve su pogrešno evidentirali i "zaboravili" unijeti spomenik u imovinu Stranke. Također, nađeno je niz nepravilnosti oko davanja u zakup ugostiteljskom obrtu poslovnog prostora HSS-a u Karlovcu gdje nije plaćen mjesečni zakup za tri mjeseca, a u međuvremenu je ugovor u zakupu otkazan. Prava fešta seljaka događala se na hodočašću u Mariju Bistricu gdje su "seljaci" pojeli i popili 23.500 kuna koliko iznosi račun jednog ugostitelja.

Da su hodočašća mila "seljacima" otkriva i račun s hodočašća u Molve gdje su pojeli i popili 38.700 kuna. Jelo se i pilo na komemoraciji Josipu Pankretiću gdje je račun za jelo i piće iznosio 44 tisuće kuna. Zakuska i piće nije izostala i na 80. godišnjici atentata na Stjepana Radića, a ceh je iznosio "tek" 20 tisuća kuna.

Stranka Josipa Friščića dijelila je "šakom i kapom" i to, kako je utvrđeno bez kriterija i bez da je navedena namjena. Hrvatski seljački savez dobio je 50 tisuća kuna, Seljačka sloga 16.710 kuna, a građanima se podijelilo 37.500 kuna. Nadbiskupiji zagrebačkoj otišlo je 10 tisuća kuna. Revizija moli radi transparentnosti stranke da HSS ubuduće pismeno obrazloži koga, kako i zašto donira. Najveći dio novca od predviđenih 303 tisuće kuna u stavci "rashodi za nekretnine" otišao je na račun stana predsjednika stranke Josipa Friščića.

HSLS: Liberalna stranka s još liberalnijim financijama

Predsjednici Đurđi Adlešič, Revizija zamjera što nije prikazano porijeklo donacija stranci te se poziva na Zakon o financiranju političkih stranaka. Štoviše, čini se da su HSLS-ovce sasvim iznenadili s članarinama, naime planirali su 200 tisuća kuna, a dobili 566 tisuća kuna! Također Revizija je našla niz manjkavosti u računovodstvu liberala, kojeg su najmanju ruku vodili - liberalno.

Nedostaju izvješća županijskih organizacija, a ni središnjica nije revna kada su u pitanju računi. Liberali su liberalni i kada je riječ o popisu imovine za koji je utvrđeno da nikako nije cjelovit. Također, nepoznato je gdje je završilo 200 tisuća kuna jer je utvrđeno kako je HSLS u studenom 2003. godine "jednoj stranci" posudio taj iznos.

U izvještaju za HSLS čudno je i kako je stranka predvidjela na početku godine da će od članarina zaraditi 120 tisuća kuna da bi na kraju godine imali trostruko više jer im je uplaćeno 387.769 kuna. No, posebno je zanimljivo da HSLS zapravo uopće nije ustrojio evidenciju za članarine niti su izdavali potvrde o članarinama, pa je krajnje upitno odakle i kako se taj novac našao na računu. Valja naglasiti kako ima svega pet zaposlenika u stranci koji imaju prosječnu neto plaću od 6.856 kuna.

HSU: Tajniku s neto plaćom od 13.5 tisuća kuna nisu uplatili doprinose  

Umirovljenici također nisu vični vođenju financijskih knjiga pa je tako ostalo pitanje tko je donirao 20 tisuća kuna i gdje je na koncu završio taj novac. Također, ističe se kako bi bilo dobro i nadasve u skladu sa zakonom da u slučajevima kada prime donaciju da je i evidentiraju i izdaju potvrdu.

Stranka za svog tajnika, koji je primao neto naknadu u iznosu od 13.500 kuna neto, nije plaćala poreze i doprinose, a isto su napravili i svom blagajniku stranke koji je imao neto plaću od 3.5 tisuća kuna.

Revizija je utvrdila i kako podaci u financijskim izvještajima nikako ne odgovaraju podacima iz poslovnih knjiga, jer je "nestao" prihod od 159 tisuća kuna, a obveze su prikazane za 121 tisuću kuna više nego što zapravo jesu. Umirovljenici nisu na pravi način ni popisali vlastitu imovinu.

HDSB: Dočekali kraj godine s 18 kuna, a "nestalo" im 33 tisuće kuna

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, posebno je zanimljiva priča. Naime, Revizija nije mogla utvrditi gdje je otišlo gotovo 33 tisuće kuna. Riječ je dobavljivačima kojima je preplaćeno, no nije se ušlo u trag koji bi to dobavljači bili i kako su "glavaševci" uspjeli preplatiti novac.



Kraj godine ta stranka je dočekala sa 18 kuna u blagajni, dok su na žiro-računu imali svega 2 tisuće kuna. No zato su raznim glazbenicima u prošloj godini, u posebnoj stavci isplatili 80 tisuća kuna, gotovo isto koliko su uložili u plakate i reklame!

No, nije ni mala stavka naknade troškova prijevoza putnim nalozima koji su iznosili gotovo 50 tisuća kuna. Je li riječ o putovanjima u Bosnu i Hercegovinu, nije poznato, jer nedostaju uredni putni nalozi. Zanimljivo je kako su se neka potraživanja "prebijala" cesijama jer su te pravne osobe donirale stranku.

IDS: Oprostite imamo neažurne pojedince pa će se to ponoviti

IDS je posebna stranka. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su sasvim zaboravili godišnji program rada za 2008. godinu. Uspjeli su preplatiti oko 200 tisuća kuna jer su pogrešno evidentirali uplate predujma za usluge promidžbe putem elektronskih medija i zakup oglasnih površina.

Revizija zamjera IDS-ovcima da uopće ne vode evidenciju za službene automobile o potrošnji goriva i broju pređenih kilometara što je predviđeno zakonom. Zanimljivo je kako je IDS u ovom slučaju odgovorio Reviziji da imaju "veoma neažurne pojedince" kao i da će se "do nekih razlika doći i u sljedećem razdoblju".

Inače u toj stranci zaposleno je 27 IDS-ovih vojnika, a najniža plaća iznosila je 3,7 tisuća kuna, a najveća 11,1 tisuća kuna, a kako smo mogli vidjeti svatko od njih dobio je i 1000 kuna božićnice.

Pročitajte više