Pokojnici u ilegali

NEMOJTE umrijeti, jer kao pokojnik možete dati povoda za kršenje zakona do kojega ste toliko držali za života!

Tako bi mogao glasiti slogan nakon što su inpekcije protekle 2002. godine ustanovile da 146 hrvatskih pogrebnika ili njih 47 posto, poslove obavlja protivno zakonu i bez ugovora o koncesiji.

Naime, Zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojemu bi vas ovlašteni prijevoznik trebao "preuzeti, opremiti i prevesti" do "mjesta ukopa ili kremiranja", prekršen je ili zaobiđen u čak 47 posto slučajeva, ustanovljeno je tijekom 306 inspekcijskih nadzora, ističe se u časopisu za zaštitu potrošača.

"Pitanje je zašto jedinice lokalne samouprave koje nemaju svoje (pogrebno) poduzeće nisu iskoristile zakonsku mogućnost i zakonsku obvezu raspisivanja natječaja i dodijeljivanja koncesije za obavljanje pogrebnih poslova kad je naknada za koncesiju prihod proračuna jedinice lokalne samouprave", pita se u napisu "Pogrebnici bez ugovora!?". Uz napomenu, da je zakon na snazi već sedam godina.

Kako bilo da bilo, inspektori su pogrebničkim "ilegalcima" morali dati rok do 31. listopada 2002. godine da legaliziraju posao. Hoće li se ove godine s pokojnima postupati bolje nego prošle?

Pročitajte više