Pokradene umjetnine pojavljuju se na američkim aerodromima

PRVI predmeti pokradeni u Iraku počeli su se pojavljivati na američkim aerodromima gdje su zaplijenjeni u prtljazi dvojice medijskih djelatnika koji su se vratili iz te zemlje.

Jednoga zaposlenika američkoga novinskog kanala Fox News Channel očekuje savezna optužba za krijumčarenje i laganje, jer je na međunarodnoem Aerodromu Dulles u Washingtonu zaplijenjeno 12 slika i drugih umjetnina. Benjamin James Johnson otpušten je s posla kao satelitski inženjer, objavila je ta mreža.

Prema sudskim dokumentima, Johnson je prvo tvrdio da je predmete dobio od iračkih civila, a posije je carinicima rekao da je platna pronašao i uzeo iz jedne bagdadske palače u kojoj je bio s američkim snagama. Johnson tvrdi da je te predmete uzeo kao suvenire i darove.

Jedna slika i nešto drugih predmeta zaplijenjeni su od Julesa Crittendena, novinara Boston Heralda, na bostonskom aerodromu Logan, objavio je CNN. Crittenden nije optužen.

Nijedan od predmeta koje su zaplijenile američke službe nisu antikviteti, a mnogi su pokradeni iz iračkih muzeja u Bagdadu u vrijeme pada režima.

Najmanje četvorica američkih vojnika zadržana su u Bagdadu pod optužbom da su od više stotina milijuna koje su američki vojnici pronašli u Bagdadu, odnijeli nekoliko stotina tisuća dolara u gotovini, objavili su mediji. Taj je novac pronađen u kompleksima palača koje su pripadale visokim dužnosnicima režima Sadama Huseina, tvrdi Pentagon.

Američka carina i dalje pažljivo nadzire ljude koji se vraćaju iz rata u Iraku, a vojna policija pretražuje vojnike koji se vraćaju kući, ne bi li se tako spriječio ilegalni prijevoz ratnih trofeja.

Pročitajte više