Pokrenuti postupci protiv Čačića, Ferenčaka, Čehoka i Bagarića

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa odlučilo je pokrenuti postupke protiv HNS-ovaca Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka, HSLS-ovca Ivana Čehoka te HDZ-ovca Ivana Bagarića.

Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sudjelovale su u izgradnji stanova u okviru Programa POS u vrijeme dok su oni obnašali dužnosti ministra graditeljstva i člana zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Dvojica HNS-ovaca sami su od Povjerenstva zatražili da utvrdi jesu li bili u sukobu interesa, ali samo za jedan slučaj.

Povjerenstvo je međutim, istragu odlučilo proširiti na sve njihove poslove s državom, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko nakon današnje sjednice.

Kazao je i da je Povjerenstvo od varaždinskog poglavarstva dobilo sve dokumente vezane uz okolnosti pod kojima je gradonačelnik Čehok na račun strane tvrtke putovao u Kanadu.

U slučaju požeško-slavonskog župana Ivana Bagarića povjerenstvo će ispitati posao vezan uz izgradnju i održavanje županijskih cesta te pozajmljivanje novca, kazao je Leko.

Daljnja pojašnjenja o pojedinim slučajevima Leko nije davao jer kako je rekao, ne smije komentirati postupak u tijeku.

Leko je izvijestio i da je većina državnih dužnosnika Povjerenstvu dostavila nove imovinske kartice dopunjene izjavama o porijeklu imovine, a Povjerenstvu pristižu i kartice lokalnih i županijskih dužnosnika.

S prijavom porijekla imovine kasne međutim rektori i prorektori, a novu je karticu Povjerenstvu dostavio jedino prorektor splitskog Sveučlišta Željko Domazet.

Leko je upozorio da, po izmijenjenom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa za dostavu novih kartica dužnosnici imaju još svega nekoliko dana.

Izvijestio je i da je povjerenstvo prošloga tjedna izmijenilo svoj Poslovnik te da će ga uskoro i objaviti.

Pročitajte više