Napad na sinagogu u Francuskoj, policija ubila napadača

Foto: Screenshot

Francuska policija ubila je naoružanog muškarca koji je pokušao zapaliti sinagogu u sjeverozapadnom gradu Rouenu, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova.

Muškarac je bio naoružan nožem, a kada je krenuo prema policajcima, oni su ga upucali, kažu izvještaji.

Gradonačelnik Rouena Nicolas Mayer-Rossignaol rekao je da napad na sinagogu ne pogađa samo židovsku zajednicu nego da je cijeli grad u šoku.

Policija je pozvana oko 6:45 nakon što je primijećen dim kako se diže iz sinagoge, prema lokalnim izvješćima.

Kad je policija stigla na mjesto događaja, jedan od policajaca upucao je muškarca koji je bio naoružan nožem i željeznom šipkom.

Vatrogasci kontroliraju vatru u sinagogi

Gradonačelnik je rekao da su vatrogasci na terenu i da kontroliraju vatru kako ne bi izbio ozbiljniji požar u sinagogi. Čini se da osim naoružanog napadača nema drugih mrtvih ili ozlijeđenih, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin pohvalio je policiju "za njihovu reakciju i hrabrost".

Francuska, kao i ostatak zapadne Europe, bilježi porast antisemitizma otkako je Hamas napao južni Izrael prošlog listopada, što je dovelo do rata u Gazi.

Ranije ovog tjedna spomenik u Parizu u čast 3900 muškaraca i žena koji su pomogli u spašavanju Židova tijekom nacističke okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu. Na spomeniku su ostavljeni otisci ruku u crvenoj boji. 

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "oskvrnjivanje zida narušilo sjećanje na francuske heroje i žrtve holokausta". 

Uskoro opširnije

Pročitajte više