Polančec na sudu: Digli su mi tlak na 300!

SUĐENJE potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu i vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću zbog fiktivne studije za Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva vrijedne 500.000 kuna počelo je jutros u devet sati. Polančec je u sudnicu ušao u pratnji odvjetnika Ante Nobila. Bez lisica na rukama, kako je to uobičajeno.

Polančec je početak suđenja dočekao suzdržano. Na početku rasprave sudac je pročitao podatke o optuženima, nakon čega je Miletić prigovorio da mu prebivalište nije točno navedeno. Zatim je pročitana optužnica, a nakon toga je sudac upitao optužene ostaju li pri izjavi da nisu krivi, na što su i Polančec i Miletić odgovorili da ostaju.

"Da, apsolutno", rekao je Polančec.

Nobilo: Sanader je Polančecu rekao da riješi problem

"Optužba je djelomično u pravu, ali Uskok uzima segment činjeničnog stanja, a ne cjelokupno stanje. Dokazat ćemo da Polančec nije postupio u korist Miletića. Tko je Miletić Polančecu? Prvi put ga je upoznao. Ovdje motiva nema. Postupao je u skladu sa službenim, a ne privatnim interesom. SDSS je vrlo čvrsto tražio da se riješi problem radnika Borova srpske nacionalnosti. Sanader mu je rekao da to riješi sa što manje novaca i on je to učinio", rekao je Nobilo.

"Svi su bili zadovoljni jer je takvim dogovorom riješen velik problem, a gubili su jedino odvjetnici koji su ostali bez velikih naknada koje bi dobili da su sporovi došli do suda. Polančec je tada odvjetnicima ponudio 2,3 milijuna kuna i rekao im da se dogovore kako će ih podijeliti. No, kako se sporazum nije riješio u dogovorenom roku, odvjetnik Miletić, koji je u prvoj podjeli dobio 1,3 milijuna kuna, podignuo je tužbe za izvršenje sporazuma. Kako ih je bilo više od 2.000, Polančec mu je obećao još 500 tisuća kuna da od njih odustane, a usput je tražio i studiju koja do njega nikada nije došla", objasnio je.

Zatim je detaljno prepričao problem radnika Borova te naglasio da su se među tajnicima i djelatnicima Ministarstva gospodarstva osjećale natruhe nacionalizma te su iz tog razloga odgađali rješavanje tog pitanja. Sudac Turudić je Nobila upozorio da ide preširoko, a on je nakon upozorenja nastavio: "Tada je Polančec dobio zadatak da to pitanje što prije riješi. On studiju nije nikada vidio i zato nije znao za njenu nevaljalost."

Miletićev odvjetnik: Moj klijent se i odrekao dijela honorara

Miletićev odvjetnik Ivan Stanić u uvodnoj je riječi rekao kako Miletić, s obzirom da je bio zastupnik radnika Borova, nije mogao potaknuti Polančeca, tada jednog od najviše pozicioniranih u Vladi, da bilo što učini. "Troškovi njegovih usluga u zastupanju radnika su i sedam puta veći od pola milijuna kuna. To nije protupravno stečena korist, nego ušteda državnom proračunu. On je dobio 1,3 milijuna honorara od Borova i ovih pola milijuna. Borovo, državna tvrtka, mu je dugovala mnogo više, a on se odrekao honorara. Plaćeno mu je za stvarni, a ne fiktivni rad", ustvrdio je Stanić.

Polančec: Nije u redu da samo ja budem kriv, a svi su sve znali

Nakon uvodnih riječi sudac Ivan Turudić je odredio pauzu tijekom koje je Polančec bio dobro raspoložen i razgovarao s novinarima. "Uf, digla mi je tlak na 300", ispalio je Polančec komentirajući optužnicu. Nije želio davati nikakve službene izjave no spomenuo je kako je razočaran izbacivanjem iz stranke te da smatra da nije u redu da samo on snosi krivnju za djela o kojima su svi sve znali. 

Nobilo: Polančec je plaćanjem Miletiću državnom proračunu uštedio više milijuna kuna

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo je nakon rasprave rekao da je njegov klijent djelovao u javnom interesu i u okviru svojih funkcija.

"Dakle, imamo nekoliko teza koje ćemo pokušati dokazati. Jedna od njih je da je gospodin Polančec djelovao u javnom interesu u okviru svojih funkcija kako bi riješio problem radnika Borova", rekao je novinarima.

Dodao je i da je sporna studija naručena po nalogu Damira Polančeca, ali i da nije odgovarala njegovoj narudžbi.

"Gospodin Polančec je faktički plaćao honorar gospodinu Miletiću koji je bio opravdan i daleko veći od pola milijuna kuna. Time je državnome proračunu uštedio više milijuna kuna", objasnio je.

Pola milijuna kuna za nepotrebnu studiju od 19 stranica

Podsjetimo, Polančeca se tereti da je kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva od srpnja do listopada 2008. godine u Zagrebu i Vukovaru zloporabio položaj i ovlasti kako bi Miletiću pribavio protupravnu imovinsku korist.

Uskok tvrdi da je Polančec na traženje Miletića dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju premda je znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, niti Vlade RH. Ujedno je dogovoreno kako će izradu navedene studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg, platiti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, i to u iznosu od 500.000 kuna.

Tema sporne studije od "čak" 19 stranica bila je "Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području RH pod upravom i mandatom UN-a", što je zapravo značilo zbrinjavanje radnika Borova srpske nacionalnosti koji su pristali da im se u radne knjižice upiše samo radni staž, a da ih država ne mora obeštetiti u konvalidaciji radnog staža. Budući da je o tome ranije postignut dogovor između Vladinih tijela i radnika Borova srpske nacionalnosti, studija je je bila posve nepotrebna.

Polančec je u međuvremenu optužen za nezakonito potrošenih 230.000 kuna za rasvjetu na igralištu nogometnog kluba u rodnome mjestu Đelekovcu te da je, zajedno s još sedam osoba, od 2005. do listopada 2009. godine oštetio Podravku za 400 milijuna kuna. Veliku prašinu je podigao i nedavnim svjedočenjem pred saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji Ine, a jučer je jednoglasno izbačen iz HDZ-a.

Pročitajte više