Polančec unio razdor u Vladu: HDZ ga brani, koalicijski partneri bi ga smijenili!

ČINI SE da je svaka druga riječ koja je izašla iz usta hrvatskih političara danas bila - Polančec. Oporba i dalje traži njegovu smjenu, HDZ-ovci ga brane, Šeks opovrgava da mu podmeće, a koalicijski partneri oprezno najavljuju kako bi ovo mogao biti problem koji će podijeliti koaliciju!

"Ministar Polančec ima moju bezuvjetnu podršku", grmio je danas pred novinarima Vladimir Šeks uvjeravajući sve oko sebe kako je informacija da on radi protiv Polančeca samo spin Jutarnjeg lista. "Ispada da sam ja stalno u uroti protiv nekoga, da se vječito smjenjuju neki članovi Vlade i HDZ-a!", kaže Šeks koji je novinarima objasnio proceduru glasanja o povjerenju ministru u Hrvatskom saboru. Najprije većina mora podnijeti prijedlog, a Vlada zatim ima osam dana da se o njemu očituje. Rasprava se odmah mora uvrstiti na dnevni red, ali može se održati tek kroz sedam dana.

Pupovac: Ako dođe do glasanja u Saboru, koalicija bi se mogla podijeliti

A na tom bi glasanju Polančec mogao loše proći. Protiv njega su svi zastupnici SDP-a, HNS-a i IDS-a (ukupno 65), dok je za smjenu potrebno 77 glasova. No, čini se da će se oporbi sa svojih šest zastupnika prikloniti i HSS, a daleko od toga nije SDSS. Dok je šef HSS-a Friščić danas izbjegavao novinare koji su željeli razgovarati o Polančecu, SDSS-ovac Pupovac je rekao kako se nada da do glasanja u Saboru neće doći!

"Nadam se da ćemo o tome odlučiti unutar Vlade. Ako budemo morali glasati u Saboru, moglo bi doći do podjele unutar koalicije", kaže Pupovac koji nije otvoreno kazao kako misli da se Polančeca treba riješiti, ali nije se ni pretrgao da takav stav sakrije. "Moramo vidjeti kako se cijeli slučaj razvijao, koje su stranke u tome sudjelovale", rekao je Pupovac i dodao da je, ako se utvrdi Polančecova odgovornost, sasvim svejedno hoće li ga smijeniti premijerka ili će on sam odstupiti iz moralnih razloga.

Tko o čemu, HDZ-ovci o moralu

"A kakvi su to moralni razlozi?", zapitao se Šeks, a sekundirali su mu i ostali članovi HDZ-a koji zdušno stoje iza teze da Polančec ništa nije kriv. "Zar bi nakon svakog uhićenja neki član Vlade trebao dati ostavku? To se događa samo u filmovima o James Bondu", kaže Šeks. "Ja sam siguran da je Polančec nevin dok mu se ne dokaže suprotno", dodaje Andrija Hebrang. "Podržavam Damira Polančeca, ali nije bitno ima li on moju potporu, njemu treba potpora predsjednice Vlade", kaže Darko Milinović koji nije želio odgovoriti na pitanje bi li iz moralnih razloga podnio ostavku da je na Polančecovom mjestu. "Srećom, ja nisam na njegovom mjestu", kaže Milinović.

HSLS bez mišljenja i stava

Najneutralniji u svojim su izjavama bili šefovi HSLS-a, koji su se poveli poznatim primjerom Milana Bandića pa "čekaju da institucije pravne države obave svoj posao". "HSLS će pažljivo pratiti raspravu u Saboru, ali u ovom trenu ne možemo ništa prejudicirati", kaže Đurđa Adlešić. "Ne može Sabor istraživati je li netko kriv ili nije", dodaje Ivan Čehok koji vjeruje da SDP-ovci nisu imali pravo optužiti Polančeca prije završetka istrage.

O Podravci se razgovaralo i u Bruxellesu!

A o Podravci se danas razgovaralo i u Bruxellesu! Zahvaljujući zadnjem izvješću Europske komisije već nam je poznato da EU drži na oku korupcijsko divljanje u Hrvatskoj, na što je danas podsjetio i Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. "Pretpostavljam da su poticaji iz Europe imali utjecaj na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj", odgovorio je Rehn na novinarsko pitanje da prokomentira uhićenja šefova Podravke, Fime i SMS-a.

Rehn je istaknuo kako se ne želi osvrtati na pojedine slučajeve, pa tako ni na Podravku, jer ne raspolaže s dovoljno podataka, ali je, kako kaže, siguran da svi građani Hrvatske priželjkuju konačni obračun s korupcijom na najvišoj razini. "Korupcija je za građane Hrvatske drugo najvažnije pitanje nakon nezaposlenosti, što znači da hrvatski građani dijele istu zabrinutost kao i Europska komisija", rekao je Rehn, te još jednom upozorio Vladu: "Idućih dana očekujemo napredak u borbi protiv korupcije".

Pročitajte više