Policajci na Jelačićevom trgu usred bijela dana tukli djecu

NA DJECI romske nacionalnosti iživljavala su se četvorica policajaca jer su na osnovu njihove nacionalnosti zaključili da su lopovi. Kako policajci udaraju djecu, mogli su vidjeti slučajni prolaznici na Trgu bana Jelačića.

Drago Car, koji je zaposlen u obližnjoj knjižari, kazao je Večernjem listu kako mu je prijateljica koja je svratila u posjetu, rekla da policija tuče djecu u veži susjedne zgrade. Istrčavši van vidio je kako jedan policajac šamara najstarijeg dječaka, kojemu je bilo oko 15 godina, a ostalo troje djece čuvala su trojica policajaca.

Car je upitao policajca za broj značke, na što mu je ovaj odgovorio da je pripravnik i da još nema značku. Dok je Car pokušavao otkriti tko od prisutnih policajaca ima značku, policajci su se iživljavali nad malim Romima. Policajac nije prestao šamarati dječaka iako je mladić pokušao smiriti situaciju. Za to vrijeme drugi policajac je zatražio od Cara da mu pokaže osobnu iskaznicu, i to zato što je ipak uspio zapisati broj značke nasilnoga policajca.

Careva djevojka Petra Begović upitala je policajca bi li tukli dječake da nisu Romi, na što joj je policajac rekao da nema vremena za razgovor.

Policajci su djecu potom odvezli u civilnom automobilu.

Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama potvrdila je dojavu o incidentu, istaknuvši da policija nipošto nije smjela primijeniti silu nad maloljetnicima. Vulama je rekla da su policajci pretpostavili da je grupa dječaka povezana s nedavnim krađama u lokalnim trgovinama, no to još nije dokazano. Potvrdila je da su dob i nacionalnost bili jedini razlozi torture malih Roma osumnjičenih za krađu.

“Strašno je što se usred bijela dana policajci usude zlostavljati djecu, a čak nisu sigurni jesu li ona kriva za krađe. S obzirom na to da su to radili pred pripravnicima, stekao sam dojam da su ih "učili" - zaključio je Car.

Pročitajte više