Policija i odvjetnik HVIDRA-e o današnjim događanjima

POLICIJSKA uprava zagrebačka službeno je večeras izvijestila o događanjima u prostorima HVIDRA-e pri ispunjavanju sudskog naloga da se onemogući prikazivanje svjedočenja zaštićenog haškog svjedoka.

Policija navodi da je tu prezentaciju najavio Domagoj Margetić, a nakon što je po primitku sudskog naloga otkazao prethodno najavljenu u drugom prostoru.

Budući da su policajcima na ulaznim vratima dvojica građana zapriječila ulazak, policija je prema njima uporabila sredstva prisile, a zatim je Margetića privela bez uporabe sile, ističe policija.

PU u priopćenju navodi da je danas zaprimila nalog Istražnog centra Županijskog suda u Zagrebu kojim se nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprečavanja svakog pokušaja objavljivanja u cijelosti ili djelomično zvučnih zapisa, transkripata, odnosno iskaza zaštićenog svjedoka pred Tribunalom haaškog suda u slučaju Blaškić.

Objavljivanje zabranjenog sadržaja najavio je Domagoj Margetić za danas u 18 sati u tzv. "Resistance clubu" u Zagrebu, u Kneza Mislava 10.

Domagoju Margetiću nalog Suda uručen je danas u prijepodnevnim satima od strane istražnog suda, međutim, navodi policija, on je otkazao prezentaciju zabranjenog sadržaja u "Resistance clubu" i zakazao ju u večernjim satima u Slovenskoj 21, u prostoru HVIDRE Črnomerec.

Tijekom izvršenja naloga suda, u 19, 25 sati, ulazak službenika PU zagrebačke u prostor HVIDRE, u kojem su se nalazili Domagoj Margetić i dvadesetak građana i novinara, zapriječila su na ulaznim vratima dvojica građana.


Nakon upozorenja i izdavanja zapovijedi na koje su se obojica oglušili, policajci su uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, stoji u priopćenju.

Nakon ulaska u prostor HVIDRE policija je bez uporabe sile privela Domagoja Margetića u službene prostorije PU zagrebačke radi utvrđivanja posjedovanja zabranjenog sadržaja - zvučnih zapisa, transkripata i iskaza zaštićenog svjedoka u drugim oblicima.

Građani nad kojima su upotrebljena sredstva prisile dovedeni su u područnu policijsku postaju radi utvrđivanja okolnosti uporabe sredstava prisile, navela je policija, dodavši da je taj postupak još uvijek u tijeku.

Odvjetnik Krsnik: Privođenje Pandže i Jurendića je nasilje nad zakonom

Odvjetnik HVIDRA-e Krešimir Krsnik večerašnji je upad policije u prostorije zagrebačke HVIDRA-e i privođenje predsjednika Ivana Pandže i člana Ante Jurendića uz uporabu sile nazvao nasiljem nad zakonom, najavljujući tužbe protiv odgovornih.

Policija je pred HVIDRA-ine prostorije u Slovenskoj ulici došla s namjerom da, na temelju naloga istražnog suca, spriječi novinara Domagoja Margetića da prikaže snimku svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Haagu.


Margetić je ranije najavio da će večeras u jednom klubu u Mislavovoj ulici prikazati to svjedočenje, no on tamo nije bio. Od projekcije se, po svjedočenju članova HVIDRA-e, odustalo zbog nazočnosti policije.

Okupljeni su se zatim premjestili u Slovensku ulicu, gdje je Margetić uhićen.

Policajci su pritom priveli i Pandžu i Jurednića, a glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun naknadno je pojasnio da su se njih dvojica opirala intervenciji policije, pa su policajci morali primijeniti silu.

PU zagrebačka službeno je, uz ostalo, izvijestila da je Margetiću sudski nalog uručen prijepodne.

Odvjetnik Krsnik je na večerašnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da je zgranut što mora reagirati braneći ljude poput Pandže.

"Primijenili su silu nad invalidom bez noge, koju je izgubio u Domovinskom ratu", kazao je Krsnik, ocjenivši da "pravna država, ako je i postojala, od ove noći više ne postoji".

Naglasio je da su HVIDRA-ine prostorije privatna imovina, te da u njih nitko ne može ući bez sudskog naloga.

"Policajci su večeras prekršili Ustav i niz zakona, bez osnove lišavajući slobode i fizički zlostavljajući članove HVIDRA-e", ustvrdio je Krsnik.

Pandža tvrdi da se nije opirao policiji, nego da je tražio nalog za ulazak u HVIDRA-ine prostorije, koji mu policija nije predočila.

Kazao je i da mu je jedan policajac rekao da ima nalog, te da ga je izvukao van, gdje su mu četvorica svezali ruke na leđima i bacili ga na koljena, a zatim i udarali.

"Pitao sam ih jesam li uhapšen, rekli su mi da nisam, ali da moram poći s njima", ustvrdio je Pandža.

Policija ga je, kaže, zatim odvela u Traumatološku bolnicu, gdje su mu snimljena rebra, budući da se žalio na bol u lijevoj strani prsnog koša.

Snimka je, međutim, pokazala da ništa nije slomljeno, a Pandža je priveden u policijsku postaju Črnomerec, gdje su mu, tvrdi, ponudili da potpiše izjavu koja nije odgovarala istini, što nije htio učiniti.

Pandža je ustvrdio i da je tijekom događaja telefonom razgovarao s predsjednikom HVIDRA-e Josipom Đakićem, koji je, pak, tada bio s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Krinom, koji mu je, tvrdi Pandža, kazao kako policija nema nalog za ulazak u HVIDRA-ine prostorije.

Odbacio je tvrdnje policije da je morala reagirati kako bi spriječila prikazivanje tajnog svjedočenja, ističući da u HVIDRA-i nije bilo planirano prikazivanje nikakvog materijala, te da HVIDRA nema ni za to potrebnu aparaturu.

Kazao je i da je Jurendić u cijeloj priči "prošao i mnogo gore", no Jurendić večeras nije želio doći na konferenciju za novinare.

Foto: FAH

Pročitajte više