Policija na Jarunu pokazala svoju opremu i vještine. Pogledajte fotografije

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON dvogodišnje stanke zbog pandemije, ove je godine nastavljeno druženje građana i policije na Jarunu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti opremu i vozila svih ustrojstvenih jedinica policije uz prevrtanje vozila u simulatoru, okušati se kao forenzičari, sudjelovati u improviziranom očevidu te doznati kako i sami mogu postati dio "plavaca".

Održane su i pokazna vježba napada na štićenu osobu, vježbe borilačkih vještina, kao i tradicionalna utrka građana i policije, a u natjecanje su bili uključeni i najmlađi posjetitelji.

Božinović: Potvrđeno je povjerenje građana i policije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na zagrebačkom Jarunu, gdje je uz brojne posjetitelje svečano obilježen Dan policije. Izjavio je kako je i na ovaj način potvrđeno partnerstvo i uzajamno povjerenje građana i policije.

U sklopu obilježavanja Dana policije potpredsjednik vlade Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina obišli su Taktičko-tehnički zbor policije te sudjelovali na centralnoj svečanosti "ZaPLAVImo JARUN zajedno". 

Ministar je pritom istaknuo kako je tim Danom otvorenih vrata policija predstavila cijeli spektar poslova kojima se bavi te kojima je u službi građana u zaštiti javnog reda i sigurnosti.

Prilika je to, dodao je, i pokazati opremu koja je nabavljena i koju u svom radu, u skladu s modernim tehnologijama, koristi policija te sve ono za što su se policajci obučavali.

Novinare je zanimalo zaslužuju li policijski službenici povišicu plaće, odnosno povećanje osnovice koje traže, na što je Božinović odgovorio kako je osobno uvijek za to da policajci dobiju veće plaće, napominjući kako su, otkad je ministar, povećavane u nekoliko navrata.

"S tim da smo startali s time da policajcima kojima su prije našeg mandata smanjene plaće vratimo plaće na početne pozicije. Dakle, mi nismo krenuli s nulom", poručio je.

U GSV-u traju razgovori o povećanju plaća policajcima

Dodao je kako u ovom trenutku traju razgovori sa socijalnim partnerima u Gospodarsko-socijalnom vijeću vezani uz plaće policajaca, u čemu glavnu riječ vode Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat policajaca Hrvatske.

Na pitanje znači li to da policajci mogu računati na 8-postotno povećanje ministar je odgovorio: "Onoliko koliko se bude moglo." Izrazio je uvjerenje da će se u vladi i sindikatima "naći negdje gdje u ovom trenutku možemo govoriti o onome što je maksimalno moguće".

Ravnatelj policije Milina ustvrdio je da je hrvatska policija danas rame uz rame sa svim europskim i svjetskim policijama.

Tome, naglasio je, svjedoče i brojne operativne i međunarodne akcije, navodeći kako je u zadnjih nekoliko godina procesuirano čak 150 zločinačkih organizacija iz raznih sfera kriminalistike.

Pročitajte više