Policija u BiH pojačava sigurnost granica prema Srbiji

POLICIJA i Državna granična služba BiH u sljedeća 24 sata pojačat će osiguranje granice te zemlje prema Srbiji kako bi spriječili ulazak i nesmetano kretanje osoba koje bi nakon ukidanja izvanrednog stanja trebale biti puštene iz srbijanskih zatvora.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izjavio je u srijedu novinarima u Sarajevu kako je zbog ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji sazvao hitan sastanak s čelnicima ministarstava sigurnosti BiH, entitetskih ministarstava, unutarnjih poslova, granične službe te državne obavještajne agencije. On je rekao kako je taj sastanak organiziran jer vlasti u BiH trebaju poduzeti mjere protiv opasnosti koju mogu predstavljati kriminalci iz Srbije. "Moramo biti vrlo oprezni posebice na granicama BiH kako bi se od njih zaštitili", kazao je Ashdown. On je istaknuo kako je upravo u ovome trenutku potrebno pokazati spremnost vlasti BiH da podupru borbu protiv kriminala što su je srbijanske vlasti započele nakon ubojstva Zorana Đinđića.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak kazao je kako se od srbijanskog MUP-a očekuje detaljni popis svih osoba za koje se pretpostavlja da su umiješane u kriminalne aktivnosti, a koje imaju financijske, obiteljske, prijateljske i bilo kakve druge veze s BiH. U slučaju da se takve osobe pojave na granicama BiH ili ih policija pronađe u samoj zemlji oni će biti privedeni i protiv njih će biti poduzete zakonom predviđene mjere, najavio je Čolak. Ministri unutarnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić i Federacije BiH Mevludin Halilović najavili su kako će u operacije protiv kriminalaca iz Srbije biti uključene i Posebne policijske postrojbe iz BiH. Oni su istaknuli kako je policija potpuno pripravna i u stanju odgovoriti izazovima koji se sad pred nju postavljaju. Đerić je također najavio kako se u vrlo kratkom roku može očekivati potpisivanje posebnog sporazuma o suradnji policija iz BiH i Srbije što će omogućiti razmjenu svih važnih podataka o osobama umiješanim u kriminalne aktivnosti.

Pročitajte više