Policija u Puli uklonila tisuću eksplozivnih sredstava iz 2. svjetskog rata

Ilustracija: Glas Istre

VIŠE od tisuću eksplozivnih sredstava i naprava raznih vrsta iz Drugog svjetskog rata uklonili su pripadnici protueksplozijskog odjela PU istarske, nakon dojave građanina da je na području bivše vojne zone Valelunge u Puli pronašao određena eksplozivna sredstva. 

"Sukladno dojavi građanina od proteklog vikenda da je na području Valelunge pronašao određena eksplozivna sredstva, djelatnici Protueksplozijskog odjela su izašli na mjesto događaja te uklonili više od tisuću eksplozivnih sredstava raznih vrsta te na taj način uklonili neposrednu opasnost za građane koji bi se mogli zateći na tom području", izjavio je voditelj protueksplozijskog odjela Anto Mijatović.

Na konferenciji za novinare rekao je kako je u suradnji s Gradom Pulom navedeni prostor do daljnjega zatvoren za kretanje, odnosno ograničena je mogućnost kretanja na tom području te je postavljena zaštitarska služba koja nadzire prostor 24 sata.

"Nema razloga za paniku"

"Na terenu smo utvrdili da se radi o skladištima eksplozivnih sredstava koja su zaostala iz vremena Drugog svjetskog rata. Navedena skladišta su urušena i vjerojatno ih se zbog toga nije moglo do sada uočiti. Ali, kako su građani znatiželjni, kročili su u tu šumu i pronašli ta sredstva", kazao je Mijatović.

Dodao je kako je većina eksplozivnih naprava na prostoru poligona uklonjena te se i dalje uništavaju, dok će se kasnije u suradnji s Gradom utvrditi tko je zapravo vlasnik navedenog područja, a po prikupljanju tih informacija, postupiti po onome što je u nadležnosti istarske policije.

"Građanima treba ponoviti da su navedena sredstva na području Valelunge već sedamdesetak i više godina, tako da nema potrebe za nikakvom brigom i strahom niti panikom jer ne mogu eksplodirati sama od sebe", poručio je Mijatović. Upozorio je građane da poštuju znakove upozorenja i ne približavaju se navedenom području koje će biti osigurano do kraja akcije uklanjanja navedenih sredstava.

"Ne znam koliko će trajati cijela akcija", zaključio je Mijatović, a na pitanje može li PU istarska sama riješiti ovaj problem ili će angažirati još nekoga, odgovorio je kako po utvrđivanju vlasništva nad navedenim područjem, ako isto bude došlo pod nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova, MUP ima i može osigurati operativne snage da navedeni problem riješi. 

Neslužbeno se doznaje da bi cijela akcija uklanjanja eksplozivnih sredstava mogla potrajati i par mjeseci.

Pročitajte više