Policija zadovoljna stanjem sigurnosti u Zagrebu

U PRVIH sedam mjeseci u Zagrebu je zabilježeno 20 posto manje kriminala nego u istom razdoblju prošle godine, pa policija, unatoč dva neriješena ubojstva i do sada nezabilježenom broju pljački banaka te zaplijenjene količine droga hrvatsku metropolu ocjenjuje mirnim i sigurnim mjestom.

"Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, no to ne znači da ono ne može biti bolje i da se građani ne mogu osjećati sigurnije", kazao je danas zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak.

Smanjenje ukupnog broja kaznenih djela za čak 20,1 posto policija pripisuje "poduzetim mjerama" policijskog vodstva, odnosno preraspodjeli službenika, promjeni radnog vremena i pojačavanju tehničke opremljenosti policijskih postaja.

"To pokazuje da kadrovske promjene o kojima se često pisalo u medijima nisu bile motivirane politikom, već da je sustav trebao osvježenje", ustvrdio je Novak. Također smanjenje kriminala policija pripisuje i svojim propagandnim akcijama te dobroj suradnji s građanima, medijima i lokalnom samoupravom.

Dodao je da je ukupan broj kaznenih djela u posljednjih sedam mjeseci najmanji u zadnjih pet godina.

Od svih nedjela razriješeno je njih 58 posto, odnosno 6,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Uz smanjenje najučestalijih zločina - provala, razbojstava i krađa, zabilježeno je i manje silovanja te teških ozljeđivanja. Ipak porastao je broj pokušaja ubojstava, dok je ubojstava jednako kao i lani. Dva ubojstva koje mediji povezuju s "podzemljem" i dalje su ostala neriješena.

Za pokretanje kaznenog progona protiv ubojice Ivice Budimira policiji nedostaju neki materijalni dokazi. "Sve što imamo nije dovoljno za kvalitetnu kaznenu prijavu", priznao je Novak.

Dodao je da se i dalje intenzivno radi na otkrivanju ubojice Dine Pokrovca, što je, kako kaže, "ogromni mozaik u kojem treba posložiti mnogo kamenčića". No, Novak smatra da policija u oba slučaja ide u dobrom pravcu.

Porast broja zlouporaba droga za čak 254 slučaja, kako kaže, ne govori o samo o većoj prisutnosti droga, nego i o povećanom broju zaplijena.

Za sve više razbojstava u novčarskim ustanovama policija u prvom redu "krivi" vlasnike koji zanemaruju osnovne mjere osiguranja, pa ističu da će predložiti povišenje zakonom propisanih minimalnih sigurnosnih mjera.

U prometu policija bilježi 37,5 posto manje nesreća, u kojima je poginula jedna osoba više, a ozlijeđenih je 876 manje.

Foto: FAH - Arhiva

Pročitajte više