Političarima je važnija janjetina od promjena, tvrde na konferenciji Matice hrvatske

Prva konferencija Libertas Matice hrvatske s temom Hrvatska perspektiva: Ekonomski tigar ili patuljak, u organizaciji Odjela za gospodarstvo MH, održana je u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Libertas je konferencija koja je okupila više od dvije stotine zainteresiranih gostiju za tradicionalni, tj. klasični pristup idejama i konceptima slobodnog tržišta. Bio je to dosad najveći događaj ekonomske tematike u organizaciji Matice hrvatske, a sa sličnim aktivnostima planira se nastaviti i u budućnosti.

Odjel za gospodarstvo Matice hrvatske, kojim rukovodi Franjo Bušić, direktni je organizator konferencije, a u planu je intenziviranje aktivnosti Matice hrvatske po pitanju gospodarstva i tehnologija.  Naziv konferencije inspiriran je poznatim službenim sloganom i simbolom Dubrovačke Republike.

"Činjenice i brojke ne pokreću promjene"

Događaj su otvorili Velimir Šonje (Arhivanalitika), Aleksandar Musić (III d.o.o.) i Ivica Šola sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

"Činjenice i brojke ne pokreću promjene. Borba za srca i umove traje oduvijek!" istaknuo je Aleksandar Musić. 

Velimir Šonje je naglasio da su ekonomske slobode ključne da Hrvatska dostigne prosjek EU i da se trend iseljavanja zaustavi. Prema njegovoj analizi, trend iseljavanja polako prestaje na otprilike razini od 85 posto BDP-a po stanovniku od prosjeka EU, a Hrvatska je trenutno na 76 posto. 

Na prvoj panel raspravi na temu "Kako Hrvatsku učiniti zemljom investicija?" sudjelovali su Vedrana Pribičević (ZŠEM), Hrvoje Stojić (HUP) i Krešo Vugrinčić (Intercapital) uz moderiranje Marka Perožića. Nenad Bakić govorio je o demografiji kao izazovu liberalnim politikama.

Završni blok započeo je izlaganjem Andreja Grubišića koji je prikazao deset ekonomskih mitova u koje vjeruju mnogi građani te objasnio zašto su ti mitovi daleko od istine. "Nema besplatnog ručka", "Bogatstvo ne stvara, a ne redistribuira", "Poduzeća ne snose teret poreza – sve poreze na kraju snose građani" i druge ekonomske mitove je identificirao kao izvor socijalističkog mentalnog sklopa koji dominira u Hrvatskoj. 

"Lokalnim političarima je važnija janjetina od rasprave o mjerama koje mogu povećati standard"

Konferencija je završila panel raspravom o ulozi nevladinih organizacija u kreiranju ekonomskih politika, na kojoj su sudjelovali Davor Huić (Udruga Lipa), Matej Hittner (Centar za ekonomske analize i javne politike), Hrvoje Bujas (Udruga Glas poduzetnika) te Stjepo Bartulica (Centar za obnovu kulture). U raspravi se govorilo o mogućnostima utjecaja na državne politike, od direktnog pristupa putem pregovora s vladom i ministrima do stvaranja javnog pritiska prema političarima. 

Kao jedan od problema na lokalnoj razini je istaknuto to što lokalni političari često više žele razgovarati o "janjetini" nego o konkretnim promjenama. 

Izlagači kažu da su nastojali povezivati klasični pristup ekonomiji s različitim moralnim, povijesnim, kulturnim, filozofskim, pravnim, znanstvenim, teološkim, identitetskim i političkim aspektima kako bi zaokružili ovaj složeni fenomen i dali mu širi i relevantniji kontekst. 

Pročitajte više