Političke igre: Friščiću Podravka

DARKO MARINAC odlazi nakon osam godina s mjesta predsjednika Uprave Podravke, ali to ne znači da je okončana agonija te kompanije. Iako se kao razlog navode loši poslovni rezultati, zbog kojih je Marinac odavno trebao biti smijenjen, ponovno su presudile političke igre.

Među grijesima koji se stavljaju Marincu na teret spominje se i njegova navodna bliskost s predsjednikom Stjepanom Mesićem, u čije je naručje pobjegao od pritiska vladajuće osovine HDZ-a i HSS-a, koja je ovim potezom preuzela svu kontrolu nad kompanijom. Damir Polančec dao je Josipu Friščiću mogućnost da zajedno zavladaju Podravkom kako bi kasnije zavladali cijelom županijom. HSLS godinama vlada Croatia osiguranjem, a HSS-u je sada omogućeno da snažnije zavlada Podravkom. HDZ ionako ima sve ostalo. Ovakav posrnuli gigant dobro mu dođe za zadovoljavanje koalicijskih apetita.

Zbog političkih igara Podravka na rubu opstanka

"Država mora dići s Podravke svoje diktatorske šape", zavapio je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik SDP-a Zvonimir Mršić. Ali ne samo da šape nisu maknute, već bi mogle još snažnije zgrabiti tu kompaniju, političkim igrama srozanu na rub opstanka.

Za Marincem nitko neće previše plakati, pa čak ni oni koji su ga godinama držali na čelu nekad najveće prehrambene kompanije u ovom dijelu Europe. A sada ga više nema ni u Hrvatskoj. Kompanija sa šest tisuća zaposlenih i prihodom od 3,5 milijarde kuna lani je zabilježila samo 20 milijuna kuna dobiti. Odnosno, trostruko manje u odnosu na 2006., a umjesto da se dividenda podijeli dioničarima, kupljen je socijalni mir zbrinjavanjem 500 ljudi. A ove godine najveća vijest iz Podravke nije bilo poslovanje, velike akvizicije ili širenje u regiji, nego afera Začin u kojoj je dio Polančecovih menadžera preko Fime Podravkinim novcem kupilo 10 posto dionica kompanije.

Ta afera poslužila je Josipu Friščiću za napad na čelništvo kompanije i pripremu za novo preuzimanje Podravke. No, svejedno, izbjegavao je direktno ući u obračun s Polančecom, jer je znao da će mu korisniji biti kao saveznik. Sada kad su Darko Marinac kao predsjednik Uprave i Mladen Vedriš kao predsjednik Nadzornog odbora otišli u paketu, stvoreni su preduvjeti da se HSS i HDZ dogovore o novoj raspodjeli snaga .

Danas Friščić više ne spominje aferu, već su sami Marinčevi poslovni rezultati bili dovoljno očajni da posluže kao argument za smjenu. Istopila se politička zaštita koju je uživao od Ive Sanadera, predsjednik Mesić više mu je odmogao, nego pomogao, pa jednom od najpoznatijih hrvatskih menadžera vše nije bilo spasa.

U ovom kontekstu doista smiješno zvuče Friščićeve riječi iz ožujka ove godine kada je u intervjuu Business.hr-u, kritizirajući činjenicu da je u Podravki bilo važnije raspravljati tko je čiji čovjek, nego o poslovanju, gordo najavio: "Takvih oblika pogodbe i dogovora nema i neće ih ikad biti!". Valjda sve dok ih opet ne bude. Zato su u Upravu ušli Josip Pavlović iz HDZ-a i Marin Pucar iz HSS-a, dok je za njezina predsjednika (privremeno) postavljen Zdravko Šestak (HDZ).

Predsjednik HSS-a obećava da će Vlada "dugo držati vlasnički paket" ali da "kao političar ne želi upravljati Podravkom u ime dioničara", već "želi imati utjecaj jedino u onome dijelu u kojem je država suvlasnik". Bit će zanimljivo vidjeti hoće li raščistiti optužbe da je Fima dionice Francka i PBZ-a kupovala Podravkinim novcem, kao i aferu Začin zbog koje je toliko bjesnio i neizravno prijetio Polančecovim ljudima. Upućeni, međutim, tvrde da je Friščiću toliko stalo do Podravke da zbog nje u koalicijskim pregovorima nije prihvatio nijednu državnu funkciju. Možda se sada Podravkom više neće, kako kaže Friščić, upravljati "daljinskim upravljačem". Nego vrlo neposredno i konkretno.

Uspješni menadžeri, a posluju loše

Darko Marinac godinama je figurirao kao jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera, uz bok Željku Čoviću, Nadanu Vidoševiću, Hrvoju Vojkoviću i drugima. No, podaci o poslovanju njihovu uspješnost prikazuju u drugačijem svjetlu.

Prije nego što je Barr u opsežnoj operaciji ispred Actavisa kupio Plivu, negodovalo se zbog toga što je najveća farmaceutska kompanija pod ravnanjem Željka Čovića odjednom bila prisiljena rasprodavati imovinu i krpati gubitke, zato što se istopilo dvije milijarde dolara prava na sumamed, te što je pala cijena dionica.

Nadan Vidošević nedavno je objavio poražavajuće podatke za svoj Kraš koji ne širi poslovanje u regiji, teškom mukom zadržava primat u Hrvatskoj, a govori se i da su skladišta prepuna viškova. Hrvoje Vojković uspio je u tri godine na čelu Croatia osiguranja poništiti sve ono što je učinio njegov prethodnik Marijan Ćurković, ali HSLS je jednostavno morao dobiti svoju kompaniju. Na sličan način, Marinac je uspio srozati Podravku, možda zbog inertnosti države i političkih prepucavanja, ali svejedno treba imati na umu da je ta ista politika omogućavala Marincu da punih osam godina vodi kompaniju - i to loše.

Paradni lipicanci

Jedni kritičari takvu garnituru menadžera nazivaju "paradnim lipicancima", drugi tvrde da njihov ugled izvire iz činjenice da "oni drže predavanja kao vrhunski menadžeri, a vrhunski su menadžeri jer drže predavanja". U svakom slučaju, ostat će upamćeni kao ljudi koji nisu postigli (pre)velike uspjehe u kompanijama koje su vodili.

Možda će netko sada, poput SDP-ovca Zvonimira Mršića, upozoravati da su stvoreni preduvjeti da Podravka godišnje bilježi dobit od 200 ili 300 milijuna kuna. Ali nažalost, Podravka u ovakvoj situaciji ima neku drugu funkciju. Vrijednu dogovora unutar vladajuće koalicije.

Pročitajte više