"Politika": Najnoviji plan za uhićenje Karadžića i Mladića

HVATANJE Karadžića i Mladića trebala bi biti najspektakularnija operacija komandosa nakon Drugoga svjetskog rata, piše beogradska "Politika" od četvrtka, tvrdeći da je došla do "najnovijeg tajnog plana" uhićenja najtraženijih haških bjegunaca, koji su napravile američka CIA i britanski MI6.

Za uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića bile bi angažirane najelitnije postrojbe britanske vojske uz podršku zrakoplovstva NATO-a, piše "Politika".

"Akcije trebaju izvesti pripadnici britanskog tajnog Revolucionarnog krila SAS-a, elitne formacije koja obuhvaća 30-ak ljudi iz redova 250 članova SAS-a, koji gotovo uvijek idu u misije u inozemstvu i komandosi američke postrojbe Delta", piše list. Dodaje da britanski vojnici SAS-a "čije je geslo Tko se usuđuje, taj pobjeđuje", već mjesecima uvježbavaju plan, dok je odred američkih "Delta" stalno u pripravnosti na jednom američkom nosaču zrakoplova u Sredozemlju.

Organizatori uhićenja očekuju, tvrdi list, žestok otpor Karadžićevih ili Mladićevih tjelesnih čuvara.

"Napadač vjeruje da će se obje mete boriti do kraja i da će tom prilikom biti ubijene", a cijela operacija ne bi trajala dulje od četiri sata, dok bi napad na objekt u kojem bi bili locirani bjegunci trebao biti završen za 30 minuta.

Plan, ukazuje beogradski dnevnik, ne spominje "najmanje tri prstena vanjskog i unutarnjeg osiguranja" koje imaju Karadžić i Mladić i koji raspolažu "ručnim protuoklopnim i protuavionskim sustavima RPG-7 i igla", ali moguće je da se planer "prije toga obavještajno ili fizički infiltrirao u sustav osiguranja Karadžića i Mladića".

Pročitajte više