Poljakinji novčana kazna zbog vrijeđanja homoseksualca

POLJSKI je sud 44-godišnju ženu osudio na novčanu kaznu zbog učestalog verbalnog napadanja i ponižavanja susjeda na temelju njegove seksualne orijentacije. Poljske organizacije koje se bore za prava homoseksualnih osoba pohvalile su odluku suda prema kojoj je žena dužna platiti kaznu u iznosu od 3.600 eura. Žena koju su mediji nazvali Anna S. će novčanu kaznu platiti na račun oštećenog Ryszarda Giersze kojemu je ženino vrijeđanje uzrokovalo psihičke smetnje, prenosi BBC. Oštećeni je nakon presude rekao da je zadovoljan presudom, a da će novce iskoristiti za selidbu "što dalje od netolerantne žene". Giersza je dodao i da je "normalna osoba kao i svi drugi. Sa svojim partnerom želim živjeti u miru, a zadnjih šest mjeseci mi je bilo nepodnošljivo".

Istovremeno, nakon donesene presude Anna S. je najavila svoju žalbu te rekla da je "sve laž. Taj muškarac je vrijeđao mene. Kroz prozor mi je ubacivao predmete. Zbog svega što sam proživjela u posljednjem periodu sam depresivna i trebam liječnika."

Napredak poljskoga društva

Prema riječima tužitelja, oba su muškarca svakodnevno doživljavala verbalno i fizičko nasilje. Osuđena žena ih je konstantno ponižavala. Kad bi se šetali parkom, susjedi su ih gađali kamenjem ili rajčicama, verbalno ih vrijeđajući. Oštećeni Giersza je zbog problema mijenjao i radno mjesto. Kad je podigao tužbu protiv susjede, nepoznati muškarac mu je zaprijetio ubojstvom u slučaju pobjede.

Prvi je ovo primjer u Poljskoj da osoba homoseksualne orijentacije na sudu traži pravdu. Presuda u korist Giersze znak je mnogim civilnim udrugama da poljsko društvo napreduje prema slobodnijem i tolerantnijem društvu.

Pročitajte više