Poljoprivrednici u BiH opet o zabrani uvoza iz Hrvatske i SCG

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Bosne i Hercegovine zatražilo je u utorak od vlasti te zemlje suspenziju odredbi ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama koje se odnose na poljoprivredne proizvode, zaprijetivši ponovo kako će u protivnom organizirati dugotrajne prosvjede.

U pismu upućenom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Treziću, čiji su sadržaj prenijeli lokalni mediji, Udruženje poljoprivrednika traži privremeno stavljanje izvan snage odredbi ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom s obzirom na to da do sada nisu nađena rješenja kojima bi se domaća poljoprivredna proizvodnja zaštitila od uvozne konkurencije.

Udruge poljoprivrednika u BiH drže kako ih roba uvezena iz susjednih zemalja dovodi u neravnopravnu poziciju s obzirom da vlasti BiH nisu u stanju osigurati potrebne poticaje domaćoj proizvodnji.

Poljoprivrednici podsjećaju kako je Vijeće ministara 9. prosinca prošle godine donijelo odluku o pokretanju zaštitnih mjera iz članka 31 Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, odnosno članka 27 takvog ugovora sa SCG.

Tim odredbama predviđena je mogućnost samostalne intervencije odnosno izmjene režima provedbe ugovora ukoliko se jedna od ugovornih strana osjeti ugroženom, a zajednički odbori do tada ne ponude odgovarajuća rješenja za nastale probleme.

S obzirom da takvi zajednički odbori nisu ni organizirani u roku od 30 dana, Udruženje poljoprivrednika BiH zatražilo je privremeno nametanje carinskih pristojbi za proizvode koji se uvoze iz Hrvatske i SCG.

Ne bude li taj zahtjev ispunjen, poljoprivrednici prijete organiziranjem prosvjeda u Sarajevu.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više