Poljska planira istupiti iz Marakeškog sporazuma o migracijama

Foto: EPA

NJEMAČKO ministarstvo vanjskih poslova i kancelarka Angela Merkel u petak su branili UN-ov Globalni kompakt o migracijama pošto su iz njega istupile Austrija, Mađarska, Sjedinjene Države i Australija, a to je najavila i Poljska na zajedničkom sastanku kancelarke Merkel i njezina kolege Mateusza Morawieckog. 

Merkel kaže da će sporazum pomoći u sprječavanju ilegalne migracije

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je kako Globalni kompakt za migracije neće ugroziti suverenitet pojedinih država te da je riječ o pravno neobvezujućoj političkoj deklaraciji za međunarodnu zajednicu, a ne o sporazumu.

Merkel je istaknula da će sporazum pomoći u sprječavanju ilegalne migracije, što je glavni razlog zašto će ga Njemačka nastaviti podupirati.

Globalni kompakt podupire suverenost država i uspostavlja osnovu za legalne migracije, rekla je kancelarka. 

"Iz moje perspektive, sve je ovo razjašnjeno u migracijskom sporazumu. Nije obvezujući i zato će ga Njemačka podupirati", rekla je Merkel nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim.

Poljska namjerava napustiti sporazum

Poljska se namjerava pridružiti državama koje su napustile Globalni kompakt.

"Vrlo je vjerojatno kako nećemo biti dio globalnog sporazuma", izjavio je u petak Morawiecki na konferenciji za novinare koju je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel održao u Varšavi, javlja Reuters.

Louise Arbour, UN-ova predstavnica za međunarodne migracije, kazala je kako su potezi kojima se potkopava sporazum žalosni i pogrešni i dodala da je taj dokument usmjeren poboljšanju upravljanja međugraničnim kretnjama ljudi.

Marakeški sporazum

Globalni kompakt, katalog mjera o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, poznat i kao Marakeški sporazum, nastao je pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je završetak pregovora o Marakeškom sporazumu, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje. 

Pročitajte više