Poljska uronila u političku nestabilnost

ODBIJANJE parlamenta da potvrdi vladu lijevog centra ekonomista Mareka Belke gurnulo je Poljsku u stanje političke nestabilnosti, dovodeći u pitanje provedbu nekoliko ključnih reformi u toj novoj članici Eurpske unije.

Donji dom poljskog parlamenta u petak navečer je sa 262 glasa, protiv 188, odbio dati povjerenje vladi Mareka Belke, kojeg je 2. svibnja predsjednik Aleksander Kwasniewski imenovao premijerom umjesto Leszeka Millera, koji je morao odstupiti nakon niza korupcijskih skandala i gubitka potpore u svojoj stranci SLD.

No Belka (52) nakon odluke parlamenta nije bacio koplje u trnje, kao ni Kwasniewski, koji je odlučio istu vladu još jednom predložiti poljskim zastupnicima.

"Ova vlada ostaje, ali neće moći donositi nikakve važnije odluke, a politička baza će joj biti vrlo slaba", pojasnio je stručnjak za poljsko Ustavno pravo Piotr Winczorek.

Problem je u tome što Poljska žurno mora provesti reformu javnih financija kako bi očuvala gospodarski zamah. Cijeli niz zakonskih prijedloga koje je izradio ministar gospodarstva Jerzy Hausner, kojeg je Belka ostavio i u novoj vladi, i dalje je blokiran u parlamentu.

U istom statusu čekanja su i projekti o novom krugu privatizacije kroz javne natječaje i o poticajima za nova ulaganja te reforma sustava zdravstvene zaštite, o čemu je u petak u govoru pred parlamentom o ciljevima svoje vlade govorio Belka.

Većina poljskih dnevnika u subotu izražava žaljenje ishodom glasovanja u parlamentu.

"Riječ koja se nakon parlamentarne rasprave prva pojavljuje na usnama ješteta", kaže se u dnevniku konzervativne orijentacije Rzeczospoliti, uz dodatak kako je "Belka iznio logičan i koherentan program za mjesece koji dolaze".

Jednake ocjene iznosi i dnevnik lijevog centra Gazeta Wyborcza, napominjući kako je ovakva vlada "mnogo manje zlo u usporedbi s višemjesečnim kaosom, koji će samo još uvećati kampanja" za izgledne prijevremene parlamentarne izbore.

I nakon što mu je u parlamentu izglasano nepovjerenje, Belka je rekao kako na budućnost gleda s "optimizmom". Subotnji tisak također mu daje velike izglede da u konačnici ipak dobije mandat u parlamentu, ali i ističe njegovu "izrazito slabu političku bazu".

Donji dom parlamenta sad ima dva tjedna za izbor vlastitog kandidata, ali s obzirom na duboke podjele unutar parlamenta, vrlo su mali izgledi da pronađe osobu koja bi pridobila zastupničku većinu. Nakon toga predsjednik države ponovno predlaže svojeg kandidata, a Kwasniewski je odmah nakon što su u petak objavljeni rezultati glasovanja najavio kako će to opet biti Belka. U ponovljenom glasovanju, prema poljskom Ustavu, Belki više neće biti potrebna apsolutna. već tek relativna zastupnička većina.

Ako ni to ne uspije, parlament se mora raspustiti i raspisuju se prijevremeni parlamentarni izbori, koje oporba ionako zahtijeva, jer joj sve ankete u ovom trenutku daju prednost. Računajući i s tom mogućnošću, predsjednik Kwasniewski već je i obznanio datum održavanja izbora - 8. kolovoza, usred sezone godišnjih odmora.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više