Poljski vojnici tvrde da nisu oštetili drevni Babilon

POLJSKO ministarstvo obrane opovrgnulo je u nedjelju optužbe da su poljski vojnici u Iraku oštetili drevni Babilon, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu.

"Ni poljski vojnici, ni bilo koje druge postrojbe pod poljskim zapovjedništvom nisu učinili ništa što bi oštetilo povijesne spomenike ili izazvalo njihovo uništenje", izjavio je glasnogovornik ministarstva Piotr Pertek.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je British Museum u subotu objavio da su se snage pod američkim vodstvom služile drevnim iračkim gradom Babilonom kao vojnom bazom i nanijele "znatnu štetu" jednoj od najpoznatijih arheoloških lokacija u svijetu.

U izvještaju Guardiana kaže se kako su američka i poljska vojna vozila uništila 2.600 godina stare pločnike toga grada, kolijevke civilizacije i mjesta na kojemu je jedno od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Arheološki fragmenti koristili su se za punjenje vreća s pijeskom, kaže se u izvještaju.

Američki vojni zapovjednici postavili su bazu u Babilonu u travnju 2003., odmah nakon početka invazije na Irak, a pet mjeseci poslije predali su je poljskim snagama.

Babilon je bio prijestolnica drevne Babilonije, rane civilizacije koja je postojala od oko 1800. p.n.e. do 600. p.n.e. Najpoznatiji po Visećim vrtovima koje je dao izgraditi Nebukadnezar, a koji su jedno od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Velike dijelove vrtova dao je obnoviti nekadašnji irački diktator Sadam Husein ne bi li se tako povezao sa slavnom prošlošću svoje zemlje.

Pročitajte više