Pomoćnik ministra kulture Filipec najavio stroži nadzor kulturne baštine

Pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnih spomenika Krešimir Filipec najavio je danas za posjeta Poreču da će Ministarstvo kulture povećati broj inspektora kulturne baštine.

Za obilaska Eufrazijeve bazilike Filipec je na novinarske upite odgovorio kako će sredstva za spomeničku baštinu ostati na razini dosadašnjih te kako će Istra kao i do sada biti znatno zastupljena.

Na pitanje o bespravnim zahvatima na kulturnim spomenicima Filipec je rekao kako nered u gradnji pritišće čitavu Hrvatsku, pa tako i Istru, te da će stoga biti povećati broj inspektora.

Pročelnik pulskoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Ivan Matejčić rekao je da će taj odjel potaknuti otvaranje radnog mjesta inspektora samo za Istru.

Pomoćnik ministra Krešimir Filipec je rekao da je došao u prvi radni posjet Istarskoj županiji kako bi razgovarao o stanju spomeničke baštine.

U Poreču se sastao s porečko-pulskim biskupom msgr. Ivanom Milovanom, a nakon toga je u pratnji pročelnika pulskoga Konzervatorskog odjela Ivana Matejčića obišao Eufrazijevu baziliku.

Osim u Poreču Filipec je obišao i spomenike kulture u Novigradu, Balama, Dvigradu i Puli.

(Hina) xdspo yjn

Pročitajte više