Pomoćnik šefa policije: Slobodnog hodanja po Markovu trgu više nema

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JUTROS je Markov trg zatvoren, postavljene su zaštitne ograde i ondje je policija sa službenim psima. Na ulazu iz Mesničke ulice na Markov trg stoje dva policajca koji zaustavljaju i kontroliraju automobile i provjeravaju osobne isprave vozača. Na Markov trg su postavljene blokade. Na sam Trg ne mogu više pristupiti ni građani ni turisti, tek oni koji rade u zgradi vlade ili sabora.

"Slobodnog hodanja po Markovu trgu više nema, mogu se slobodno šetati samo zaposlenici vlade, sabora, ljudi koji dolaze na sastanke te dostavljači i stanari okolnih zgrada", rekao je jutros pomoćnik ravnatelja policije Miljenko Radnić gostujući u programu N1 televizije.

Istaknuo je da je trenutno na snazi privremeno ograničenje kretanja koje će trajati dok se ne postignu uvjeti za uvođenje trajnijeg osiguranja.

"Što se tiče vjernika i turista, zasad prostor Trga svetog Marka za njih do daljnjega nije dostupan", rekao je Radnić.

Milina: Na Markov trg se ne može doći bez opravdanog razloga

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao za U mreži prvog da je nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama podignuta sigurnost na Markovom trgu, gdje je vrijedila sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontrola u široj zoni, ali ovaj događaj pokazuje da se te mjere moraju poboljšati.

"Od jučer su postavljene određene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga", dodao je.

Objasnio je da ih je jučerašnji napad natjerao da se radi na sigurnosti. Sada su donesene prve mjere dok se ne dođe do trajnog rješenja. Osvrnuo se na zabranu okupljanja na Trgu sv. Marka. Rekao je da je "sada sigurnosna ugroza u pitanju i to se sada mora riješiti".

"Ovakve situacije izloženosti najvažnijih državnih institucija nisam imao prilike vidjeti u drugim zemljama EU-a", dodao je.

Pročitajte više