Pompeo u Berlinu, sastao se s Merkel. Pričalo se i o Huaweiju

Foto: EPA

SJEDINJENE Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Europe, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu. 

„Sjedinjene Države jesu i ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Europe“, rekla je Merkel uoči razgovora s Pompeom koji se nalazi u jednodnevnom posjetu Njemačkoj. 

Kao sporne teme Merkel je navela odnos prema atomskog sporazumu prema Iranu. 

Pompeo je izrazio želju da se i ostale zemlje pridruže sankcijama Washingtona protiv Irana te je pohvalio njemačke sankcije protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air za koju se sumnja da surađuje s teroristima.

Pričalo se i o Huaweiju 

Pompeo se ranije tijekom dana susreo i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom a tom prilikom je bilo riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei. 

„SAD više neće dijeliti osjetljive podatke s zemljama u kojima je u upotrebu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Europe i zapadnih demokracija diljem svijeta“, rekao je Pompeo nakon susreta. 

Heiko Maas je izjavio kako i Njemačka gaji skepsu oko povjerljivosti Huaweija ali je istodobno naglasio kako je vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije. 

Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke. 

„Mi smo naše europske partnera zamolili za podršku“, rekao je Pompeo. 

Pročitajte više