Ponovno vožnja par-nepar u talijanskim gradovima

U NEKIM talijanskim gradovima od četvrtka se ponovno, zbog zagađenosti zraka, uvodi vožnja automobilima po oznakama brojeva parnepar na registarskim pločicama.

U Rimu, Milanu i Torinu u četvrtak će smjeti voziti gradom samo polovica privatnih automobila i motocikala. Zabrana vožnje po načelu par-nepar trajat će sve dok se promjenom vremenskih uvjeta ne raščisti zrak, a već se sada računa da bi u nedjelju, ne padne li kiša, mogao biti u potpunosti zabranjen promet u gradovima.

Osim smanjenja zagađenosti zraka ispušnim plinovima, uvođenjem sustava vožnje par-nepar želi se Talijane naviknuti na veće korištenje javnog prijevoza. Još uvijek oko 60 posto građana upotrebljava vlastito vozilo za odlazak na posao, što je mnogo više negoli u ostalom dijelu Europe.

Unutar Europske unije postoje norme vezane uz zagađenost zraka kojih se trebaju pridržavati sve zemlje članice, pa će tako i Hrvatska trebati mjeriti kakvoću zraka u gradovima i prema rezultatima donositi potrebne mjere za održavanje zraka čistim.

Pročitajte više