Posljednji čin Berlusconijeve vladavine: Senat danas glasa o mjerama štednje

TALIJANSKI parlament će danas glasati o paketu mjera štednje koje bi trebale pomoći trećoj europskoj ekonomiji u izbjegavanju bankrota te izazivanju još žešće ekonomske krize u EU.

Talijanski Senat će danas glasati o mjerama koje je predložila EU. Izglasavanje ovih mjera će značiti kraj ere premijera Silvija Berlusconija te stvaranje nove vlade. Očekuje se da će gornji dom parlamenta o mjerama glasati danas popodne, a predviđa se da će one bez problema dobiti većinu glasova.

Prvi puta glasa i vjerojatni Berlusconijev nasljednik

Prvi puta će u gornjem domu parlamenta glasati i Mario Monti, bivši povjerenik Europske komisije koji se u Italiji često označava kao Berlusconijev nasljednik na čelu vlade. Predsjednik Italije Giorgio Napolitano je Montija u srijedu proglasio doživotnim senatorom što su mnogi protumačili kao znak da bi mogao naslijediti odlazećeg premijera.

Berlusconi je parlamentarnu većinu izgubio u utorak te je potom obećao da će se povući nakon što ekonomske mjere prođu oba doma parlamenta. Mjere bi već sutra mogle biti izglasane u donjem domu što će otvoriti put da Napolitano prihvati Berlusconijevu ostavku već sutra navečer i da mandat Montiju za formiranje nove vlade. Napolitano je tražio od parlamenta da djeluje brzo, a neki komentatori već nagađaju da će Montijeva vlada, u kojoj će biti uglavnom tehnokrati, biti formirana u nedjelju navečer prije otvaranja burzi sljedećeg tjedna.

Montija vole financijaši


Napolitano je djelovao vrlo brzo kako bi smirio tržišta nakon što su u srijedu kamate na talijanske obveznice došle do razina blizu onih u kojima više ne bi mogli posuđivati novac. Takav scenarij u budućnosti prijeti i cijeloj eurozoni. Napolitano je nakon razgovora s Berlusconijem kazao da mu je obećao da će se povući nakon što parlament odobri reforme te da neće trošiti vrijeme na slaganje nove koalicijske vlade ili zazivanja izbora.

Ranije je Berlusconi isticao da prijevremeni izbori uopće nisu mogući. No, od tada je "omekšao" svoje stajalište te otvara put novoj vladi. Monti je vrlo ugledna osoba u svijetu te ga financijeri već tjednima smatraju najpogodnijom osobom za vođenje vlade nacionalnog jedinstva koja treba ubrzati bolne reforme. Napolitano je s Montijem razgovarao u četvrtak navečer. Da je situacija vrlo ozbiljna, dokazuje i hitan telefonski razgovor s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Rekordne kamate na talijanske obveznice

U pokušaju da smiri tržišta, Italija je jučer uspjela prodati 5 milijardi vrijedne jednogodišnje obveznice, no za njih će morati platiti visoku kamatu od 6,087 posto, što je najviša cijena posuđivanja novca u posljednjih 14 godina. Još nije jasno hoće li Berlusconijeva stranka PDL podupirati novu vladu.

Njoj će potporu dati većina centrista te oporbena Demokratska stranka. Berlusconijev ključan koalicijski partner, sjeverna liga, je kazala da neće poduprijeti Montijevu vladu. Monti je trenutno na čelu prestižnog milanskog Sveučilišta Bocconi. Kao povjerenik Europske komisije borio za interese korporacija.

Pročitajte više