Poslovni plan HRT-a nije dobio dovoljan broj glasova Programskog vijeća

POSLOVNI plan Hrvatske radiotelevizije (HRT) za ovu godinu nije dobio pozitivno mišljenje Programskog vijeća, iako je na današnjoj sjednici za prijedlog Ravnateljstva glasovalo pet od šest nazočnih vijećnika, dok je jedan bio suzdržan.

Programsko vijeće HRT-a ima 11 članova, a za donošenje odluka po Statutu je potrebno šest glasova.

Od glasovanja se suzdržao vijećnik Nedjeljko Pintarić, pojašnjavajući da je tako postupio jer smatra kako o poslovnom planu ne treba raspravljati u vrijeme izbora ravnatelja triju podružnica HRT-a. Davanjem pozitivnog mišljenja o ovogodišnjem planu poslovanja nove bi se čelnike radija, televizije i glazbene proizvodnje HRT-a dovelo pred svršen čin, kazao je Pintarić.

No, činjenica što Programsko vijeće nije odobrilo poslovni plan ne obvezuje Ravnateljstvo koje ga je izradilo, jer taj dokument mora proći Vijeće tek kako bi se zadovoljila procedura. Prema tumačenju HRT-ovih pravnika Ravnateljstvo mora obratiti pažnju na primjedbe Programskog vijeća na poslovni plan, no u ovom slučaju Vijeće nije iznijelo niti jednu konkretnu primjedbu.

Prema poslovnom planu za 2004., koji je 16. ožujka usvojen na Ravnateljstvu, HRT bi dnevno trebao emitirati 252 sata radijskog i 45 sati televizijskog programa. Poslovnu bi godinu HRT trebao završiti s nešto više od 20 milijuna kuna čistog prihoda, iako su troškovi zaposlenika, uglavnom zbog novog pravilnika o unutarnjem uređenju i novih upošljavanja, porasli za 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za razliku od poslovnog nazočni vijećnici jednoglasno su prihvatili investicijski plan koji predviđa dovršenje novih studija te nastavak digitalizacije radijske i televizijske proizvodnje. Samo za dovršetak dva televizijska i jednog radijskog studija s pratećim objektima HRT će izdvojiti 69 milijuna kuna.

Pročitajte više