Posmrtni ostaci Jure Petričevića preneseni iz Švicarske na Mirogoj

Foto: Hina

NAKON četvrt stoljeća od smrti na zagrebačkom groblju Mirogoj danas su položeni posmrtni ostaci Jure Petričevića, najvećeg dobrotvora Matice hrvatske u proteklih osamdeset godina, priopćila je Matica hrvatska.

Petričević je umro u 85. godini u Švicarskoj

Petričević je bio poznati agronom i publicist. Rođen je 1912. godine u Starigrad-Paklenici. Doktorirao je 1942. na Visokoj tehničkoj školi u Zürichu, a umro 1997. u švicarskom Bruggu.

Hrvatska enciklopedija ističe da je utemeljio izdavačku kuću Verlag Adria preko čijih je izdanja u vrijeme socijalizma sudjelovao u aktivnostima hrvatske emigracije. Ekshumacija je obavljena tjedan dana ranije, dok se polaganje posmrtnih ostataka u privremenu grobnicu održalo uz nazočnost članova Predsjedništva, Glavnog odbora i zaposlenika Matice hrvatske.

Obred je vodio pater Siniša Štambuk. Zahvaljujući oporučnoj donaciji Jure Petričevića iz 1997. koja je iznosila gotovo milijun i pol njemačkih maraka, 2002. uz Matičinu povijesnu zgradu na Strossmayerovu trgu u Zagrebu sagrađen je aneks s velikom dvoranom koja nosi ime Dvorana Jure Petričevića.

Miro Gavran: Napokon smo uspjeli prenijeti njegove posmrtne ostatke

U dvorištu uz tu zgradu 2010. godine postavljeno je brončano poprsje s likom velikog dobrotvora, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog. Povodom toga događaja predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izjavio je kako je sretan "što smo napokon, nakon brojnih neuspješnih pokušaja koji traju duže od dva desetljeća, uspjeli prenijeti posmrtne ostatke Jure Petričevića u domovinu".

U tome su pomogli njegovi prijatelji iz Švicarske Marijan Jakopović i Tihomir Nuić te njegov unuk Vice Šantak, a cijelim složenim poslom rukovodio je glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković.

"Nadam se", istaknuo je Gavran, "da ćemo u bliskoj budućnosti definirati još primjerenije trajno počivalište ovog nesebičnog čovjeka, koji je cijelog svog emigrantskog života u svom srcu nosio svoju domovinu i Maticu hrvatsku".

Pročitajte više