posrednik u prodaji željezare: ´mečelj´ pristao izmijeniti bankovno jamstvo

Posrednik u prodaji sisačke Željezare ruskom ´Mečelju´ Edin Todorovac izjavio je danas da su vlasnici te ruske tvrtke načelno pristali na izmjene bankovnog jamstva, koje je zatražila Vlada, što bi trebalo omogućiti da Željezara počne raditi.

´Riječ o nebitnim izmjenama i u ponedjeljak ili utorak ´Mečelj´ će ispuniti i te zahtjeve, tako da Vlada na idućoj sjednici u četvrtak može donijeti odluke kojima će kupoprodajni ugovor stupiti na snagu i ´Mečelju´ omogućiti rad u Željezari´, rekao je Todorovac, koji je na poziv Koordinacije za opstojnost Željezare bio na sastanku.

´Ako i nakon što ispuni te zahtjeve bude opstrukcija, ´Mečelj´ će se povući iz posla i otići iz Željezare jer ne može dopustiti da netko tako blati njegov ugled´, rekao je Todorovac.

Kazao je da nikome ne bi trebalo biti u interesu da ruši taj projekt jer to nikome ne donosi dobro. ´Možda bi netko osobno nešto i dobio ako ´Mečelj´ ode, ali bi štetu od toga imala Željezara, njezinih 1700 radnika i hrvatsko društvo´, dodao je Todorovac.

Izvijestio je da je kupoprodajni ugovor potpisan 6. veljače i da je stupio na snagu taj dan, ali da nije formalno-pravno ´zatvoren´, te da su se dvije strane trebale dogovoriti o njegovoj finalizaciji.

Rekao je da je ´Mečelj´ 27. veljače dao prijedlog bankovnog jamstva na dogovorenu svotu od 3,6 milijuna eura za isplatu šest minimalnih plaća radnicima u slučaju prekida proizvodnje. ´Dana bankovna jamstva su korektna´, ustvrdio je Todorovac.

Ustvrdio je kako je Nasibullua Mukhatdinova, direktora ´Mečeljeve´ tvrtke u Hrvatskoj ´Conares Balkana´ i buduće ´Mečelj Željezare´, upozorio da ugovor nije zatvoren i da nema formalno-pravnih osnova da se sinoć pokrene proizvodnje.

Rekao je da se Mukhatdinov savjetovao s vlasnicima ´Mečelja´, koji su odlučili da se ne pokreće elektropeć. Direktor Mukhatdinov je, prema njegovim riječima, bio zadužen da sinoć dočeka radnike, goste i novinare, te da ih izvijesti da je peć tehnički spremna za proizvodnju, ali se zbog formalno-pravnih razloga neće pokretati dok se sve ne riješi.

´Vjerovali smo da će, nakon što smo dali bankovna jamstva, Vlada jučer ispuniti svoje obveze i da će ugovor stupiti na snagu kako bismo mogli preuzeti Željezaru i sinoć početi proizvodnju´, rekao je. U toj smo vjeri pozvali radnike na posao, a goste i novinare da budu nazočni toj svečanosti, dodao je.

Kazao je kako ´nije bilo potrebno izdavati pismene zabrane ulaska u Željezaru jer je ´Mečelj´ ionako odustao od pokretanja peći´, te da je koordinatorica stečajnog postupka znala za takvu odluku ruske tvrtke.

Todorovac je ocijenio da se ´Mečelj´ nepotrebno blati bez ikakvih argumenata optužbama da je u Željezari ilegalno i da nije ispunio svoje obaveze. Podsjetio je da se dvije strane trebaju dogovoriti o spornim odredbama vezanim uz jamstva. Pregovori nisu završeni, a dok oni traju, ne može reći da ruski partner nije ispunio svoje obaveze.

Rekao je da ´Mečelj´ nije i ne može biti kriv što radnicima Željezare nisu isplaćene plaće za siječanj, kao što je obećala Vlada. ´Obvezu isplata plaća za siječanj i veljaču preuzela je Vlada i ona mora to ispuniti´, rekao je Todorovac.

´´Mečelju´ nije nužno da bezuvjetno kupi Željezaru ´Sisak´. Vlasnici ´Mečelja´ su rekli da ih ne treba Vlada izbacivati iz Željezare ´Sisak´ i da će sami otići ako ne mogu raditi´, rekao je Todorovac.

Pročitajte više