Potočnik: Nema razloga "isključiti" Tursku zbog vjerskih kriterija

BUDUĆI europski povjerenik iz Slovenije Janez Potočnik ocijenio je u srijedu kako "nema razloga" isključiti kandidaturu Turske za Europsku uniju temeljem vjerskih kriterija, a Ankara mora, kao i svaka zemlja kandidatkinja, poštivati temeljne vrijednosti Europske unije.

"Nema razloga isključiti (Tursku) no vrijednosti koje potpisujemo moraju se poštivati, u Turskoj, kao i u svakoj zemlji koja kuca na vrata" EU, izjavio je Potočnik.

On je to kazao na audiciji pred Europskim parlamentom koju moraju proći povjerenici Europske komisije iz novih deset članica prije preuzimanja dužnosti.

Od 1. svibnja slovenski povjerenik pridružit će se u razdoblju od šest mjeseci aktualnom europskom povjereniku za proširenje Guenteru Verheugenu.

"Turska bi mogla igrati važnu ulogu kao most između EU i muslimanskog svijeta", ocijenio je Potočnik. Dodao je kako je uvjeren da muslimani mogu dijeliti temeljne vrijednosti EU.

O Turskoj je u srijedu govorio i supredsjedatelj Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Cohn Bendit koji je ocijenio da "postoji interes nakon 11. rujna da se otvori Europa" i pozvao na "otvaranje" rasprave o ulasku Turske u EU.

"Već četrdeset godina, nešto se obećaje Turskoj", a "turski demokrati bore se demokratizirati svoju zemlju, u ime određene ideje, i Europe", naglasio je.

"Svi imamo interes nakon 11. rujna, otvoriti Europu, kako bi Europa bila simbol mogućnosti saveza između većinskog muslimanskog svijeta i svijeta u kojem su većina agnostici, kršćani ili židovi."

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više