potpisani ugovori između vlade i vjerskih zajednica

U Banskim dvorima danas su potpisani ugovori između Vlade i Bugarske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Hrvatske starokatoličke crkve i Makedonske pravoslavne crkve.

U ime Vlade s predstavnicima vjerskih zajednica ugovor je potpisao potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić, u ime Bugarske pravoslavne crkve u Hrvatskoj metropolit Bugarske zapadno i srednjoeuropske eparhije Simeon, u ime Hrvatske starokatoličke crkve predsjednik Sinodalnog vijeća te crkve Vitomir Burek i u ime Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj metropolit makedonske eparhije za Europu Gorazd.

Pozdravivši predstavnike vjerskih zajednica, Granić je istaknuo da će potpisivanje tih ugovora omogućiti daljnje jačanje sloboda vjerskih zajednica, ostvarivanje prava na vjeroispovijed pripadnika tih zajednica, što dokazuje da je Hrvatska višekulturalna i višeetnička država koja omogućuje prava na vjeroispovijed svim svojim građanima. Dodao je da su u tijeku pregovori i sa Židovskom vjerskom zajednicom te bi se uskoro i s njom trebao potpisati ugovor.

Predstavnik Bugarske pravoslavne crkve u Hrvatskoj metropolit Simeon zahvalio je Vladi na potpisivanju ugovora, posebno hrvatskom premijeru, rekavši kako je Hrvatska tim ugovorima otvorila novu stranicu povijesti u odnosnu prema njihovoj vjerskoj zajednici. "Ovaj ugovor pomoći će našim vjernicima da mogu obavljati svoje duhovne potrebe", dodao je.

Predsjednik Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve Vitomir Burek istaknuo je da će se tim ugovorom poboljšati dušobrižnički i pastoralni rad u njihovoj zajednici, a potpisivanje ugovora potvrđuje razvoj demokracije te poštivanje i jačanje vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

Metropolit Gorazd, predstavnik Makedonske pravoslavne crkve, zahvalio je u ime makedonskog arhiepiskopa Stefana, rekavši da ugovori s vjerskim zajednicama potvrđuju da je Hrvatska demokratska zemlja te je podsjetio na dobre odnose bugarske manjine u Hrvatskoj s predstavnicima hrvatskih vlasti koji traju više od 200 godina.

Goran je Granić na kraju svečanosti rekao da ti ugovori pomažu u izgradnji snošljivijeg društva, da se njime prihvaća bogatstvo u razlikama koje donose pojedine vjerske zajednice.

Pročitajte više