Potpisivanje "Protokola 7" u Bruxelles-u 21. prosinca

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisat će u utorak, 21. prosinca, u Bruxellesu Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Protokol 7), izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

U ime Europske komisije protokol će potpisati povjerenik za proširenje Oli Rehn te nizozemski ministar poljoprivrede u ime predsjedništva Europske unije (EU).

Protokol o proširenju prvi je ugovor između Hrvatske i EU koji se potpisuje nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji, istaknuli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Protokol se privremeno primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja ove godine, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokol je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, potvrdio iznimno povoljne uvjete za hrvatski izvoz te se od 1. svibnja ove godine na tržište 25 zemalja članica EU mogu bez carina i količinskih ograničenja izvoziti svi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, s iznimkom "baby-beef" proizvoda, vina te nekih vrsta riba i prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.

Također su u određenoj mjeri povećane trgovinske koncesije za uvoz proizvoda podrijetlom iz proširene EU za 60 skupina proizvoda, uključujući žive životinje, neke vrste mesnih i mliječnih proizvoda, odabrane vrste voća i povrća, konditorske proizvode, bezalkoholna pića, vino.

Za 21 skupinu proizvoda nisu se povećavale koncesije za uvoz iz EU, uključujući smrznuto goveđe meso, fermentirane mliječne proizvode, maslinovo i suncokretovo ulje, šećer, svježa i rashlađena riba.

Ovaj je Protokol potvrdio iznimno povoljne uvjete za hrvatski izvoz na tržište proširene EU, čime je Hrvatska neizravno postala dijelom jedinstvenog europskog tržišta od 1. svibnja ove godine, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Protokolom je zadržana asimetrija trgovinskih koncesija u korist Hrvatske, što će zasigurno olakšati potpunu integraciju hrvatskog poljoprivrednog sektora u EU tijekom prijelaznog razdoblja do stupanja u punopravno članstvo, ocjenjuje hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Pročitajte više