POVJERENSTVO UTVRĐIVANJE PRENAMJENE ZEMLJIŠTA NASTAVLJA S RADOM

Povjerenstvo Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u generalnom urbanističkom planu Zagreba i dalje će nastaviti s radom, odlučili su večeras članovi zagrebačke Gradske skupštine koji su većinom glasova poduprli i izvješće o dosadašnjem radu povjerenstva.

Na tvrdnje skupštinske predsjednice Morane Paliković-Gruden da povjerenstvo u osam sjednica nije utvrdilo prenamjenu 1,5 milijun četvornih metara zelenog u građevinsko zemljište zbog čega je i osnovano, da su materijalni troškovi rada povjerenstva iznosili 300 tisuća kuna plus 139 tisuća naknade članovima te da u Gradskoj skupštini ne bi trebali osiguravati paralelne službe za kontroling kad je tu izvršna vlast, reagirao je predsjednik povjerenstva Zdravko Tomac, ali i drugi članovi povjerenstva.

Tomac je čak pokrenuo inicijativu za smjenom Morane Paliković-Gruden s dužnosti predsjednice skupštine jer je diskreditirala rad povjerenstva koje želi napraviti reda i inzistirat će da se kroz prijedlog izmjena GUP-a isprave sve nepravde i nepravilnosti u prenamjeni zemljišta. Tako će se uz ostalo dodatno ispitati i pod kojim uvjetima su na lokaciji Kraljevec-Vijenac izrađene spojne betonske stepenice, kao i činjenice vezane uz inspekcijsku analizu sječe stabala. Tomac je ustvrdio kako je dužnost povjerenstva da kontrolira izvršnu vlast ali i struku, a ne da podupire njihovu nedodirljivost. I iz Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada izjasnili su se kako podupiru nastavak rada povjerenstva jer im je stalo da se utvrdi sve što je ostalo nerazjašnjeno.

Nenad Ivanković (HIP) je objavio kako je slijedom Tomčeve inicijative za smjenom Morane Paliković-Gruden zbog njenog istupa prikupljeno 20 potpisa što, kaže, praktički znači da je stvar već u proceduri.

Članovi Gradske skupštine većinom su glasova donijeli i rješenje o imenovanju Darka Stazića na dužnost ravnatelja Gradskog dramskog kazališta "Gavella". U raspravi je isticano da se tu radi o političkoj podobnosti i stranačkom nepotizmu koji SDP-u nije potreban (Darko Stazić je brat SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića), no SDP-ovci su to opovrgnuli. Čula su se oprečna mišljenja i o dosadašnjem ravnatelju "Gavelle" Krešimiru Dolenčiću, od toga da je odbačen samo zbog formalno-pravnih razloga, da bi se njime kao ravnateljem kazališta ponosio bio koji grad u svijetu do mišljenja da je upropastio "Gavellu".

(Hina) xbdj yln

Pročitajte više