Povjerenstvo za povrat duga umirovljenicima: Dug će se vraćati preko fonda

DUG umirovljenicima bit će vraćen preko fonda čije će vlasnici biti umirovljenici, a u koji će biti uvrštene dionice koje kotiraju na burzi, dogovoreno je na današnjoj sjednici Povjerenstva za izradu zakona o povratu duga umirovljenicima.

"Taj model u skladu je s odlukom Ustavnog suda iz 1998., kao i sporazumom HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika u kojem se kaže da će problem biti riješen u skladu s mogućnostima države", rekla je nakon sjednice Povjerenstva potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Ponovila je da će do kraja tjedna biti pripremljen zakon o povratu duga umirovljenicima, nakon čega će u predviđenom roku, odnosno do kraja lipnja biti upućen u saborsku proceduru, a uskoro će se početi raditi i na izradi zakona o fondu.

Umirovljenici su definitivno s Vladom postigli dogovor da se dug vrati preko fonda, rekao je predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Ivan Nahtigal.

Dodao je da će umirovljenici biti dioničari fonda u koji će, kako je načelno dogovoreno, biti uvrštene dionice koje kotiraju na burzi i imovina koja se može korisiti za gospodarenje.

"Umirovljenici nisu imali iluziju da će im dug biti vraćen u gotovini, a stručnjaci kažu, da fond, ako se bude dobro vodio može biti učinkovit", ustvrdio je Nahtigal.

Komentirajući tekst u današnjem Vjesniku po kojem dug države prema danas živim umirovljenicima iznosi oko 17,77 milijardi kuna, a uključili se u njega i nasljednike umrlih 20,77 milijardi kuna, Nahtigal je rekao da su procjene samo procjene.

"Netko uzima neke elemente, a netko druge, no treba utvrditi realan iznos kad se naprave obračuni, rekao je.

Nerealnim smatra očekivati da povrat duga dobiju nasljednici umrlih umirovljenika, no realno je da se nakon donošenja zakona i utvrđivanja pojedinačnog duga, taj dug nasljeđuje u slučaju smrti.

Dug prema umirovljenicima nastao je jer država nije usklađivala rast mirovina prema važećim zakonima. Ustavni sud je 1998. donio odluku prema kojoj je država dužna umirovljenicima vrati taj dug.

(Hina) xmvr ysšh

Pročitajte više