Povjerenstvo za V. Lenac sutra odlučuje hoće li nastaviti rad

SABORSKO istražno povjerenstvo za brodogradilište Viktor Lenac sutra bi trebalo utvrditi postoje li okolnosti za nastavak rada, jer, pokažu li se točnima medijski napisi da je protiv bivšeg vlasnika Lenca Damira Vrhovnika podignuta kaznena prijava, po zakonu više ne može raditi, najavio je to danas novinarima u Hrvatskom saboru predsjednik povjerenstva Anto Đapić.

Po Zakonu o istražnim povjerenstvima određeno povjerenstvo mora prekinuti istragu ako se u predmetu koji istražuje vodi sudski postupak.

Protiv Damira Vrhovnika, bivšeg direktora riječkog brodogradilišta Viktor Lenac policija je podigla kaznenu prijavu zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja koje je dovelo do stečaja tvrtke, potvrđeno je danas u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu

Saborsko povjerenstvo, koje je osnovano na zahtjev 16 HDZ-ovih saborskih zastupnika, trebalo bi utvrditi okolnosti oko državnih jamstava koja je bivša Vlada izdala riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, sada u stečaju.

Povjerenstvo je već na svojoj drugoj sjednici, prije desetak dana, privremeno prekinulo rad jer se HDZ-ovi i oporbeni članovi povjerenstva nisu mogli dogovoriti oko toga koju dokumentaciju tražiti od mjerodavnih institucija.

HDZ-ovci su inzistirali da povjerenstvo od Vlade zatraži izvješće samo o tome jesu li i ostala brodogradilišta, ona u većinskom državnom vlasništvu, tražila, a nisu dobila državna jamstva, dok su oporbenjaci zahtijevali da se traži popis svih jamstava izdanih brodogradilištima, bez obzira bila ona u privatnom, poput Lenca, ili u državnom vlasništvu.

Pročitajte više