Powell okončao dvodnevni posjet Izraelu i palestinskim područjima

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell okončao je u ponedjeljak prijepodne svoj dvodnevni posjet Izraelu i palestinskim područjima tijekom kojeg se sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima.

Powell je iz Izraela otputovao u Egipat, a nakon razgovora u Kairu svoju bliskoistočnu turneju nastavit će u Jordanu. Ranije u ponedjeljak Powell se u Jeruzalemu sastao s predstavnicima kvarteta međunarodnih mirovnih posrednika za Bliski istok, koji sačinjavaju SAD, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi.

On je na sastanku obavijestio svoje sugovornike o razgovorima koje je od subote navečer vodio s izraelskim i palestinskim čelnicima.

Powell je posjetio regiju kako bi iz prve ruke čuo reakcije obje strane na međunarodni mirovni plan za Bliski istok predstavljen prije dva tjedna.

Izraelski premijer Ariel Sharon rekao je u nedjelju nakon sastanka s Powellom da "ključ napretka" prema miru na Bliskom istoku leži u odluci palestinske vlade Mahmuda Abbasa da krene u "istinski rat protiv terorizma".

"Prošlo je vrijeme obećanja i izjava", rekao je Sharon.

"Ono što sad očekujemo su prave mjere protiv naoružanih palestinskih skupina", rekao je premijer te najavio "skori susret" sa svojim palestinskim kolegom Abbasom.

Powell je izjavio da je Sharon tijekom razgovora najavio mjere, koje su "vrlo obećavajuće i korisne" za Palestince.

Nakon razgovora s Abbasom Powell je istaknuo da su ostvareni uvjeti za trenutačnu primjenu mirovnog plana, ali je ipak priznao da izraelska strana još želi staviti neke primjedbe na plan.

Abbas je pozvao Izrael da oslobodi sve palestinske zatvorenike, "aspolutno" prekine židovsko naseljavanje okupiranih područja, potpuno primijeni mirovni plan "kvarteta" i omogući slobodno kretanje palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu.

Pročitajte više