POWELL: SAD OSTAJU U BiH SVE DOK TO BUDE POTREBNO

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u subotu u Sarajevu kako će njegova zemlja biti i dalje angažirana u Bosni i Hercegovini te da će se diplomatsko, vojno i drugo prisustvo nastaviti sve dok to bude potrebno.

"Kanimo ostati ovdje sve dok naša nazočnost bude potrebna", kazao je Powell na konferenciji za novinstvo koju je održao nakon sastanka s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

On je pojasnio kako će, bez obzira na okončanje misije SFOR-a u BiH krajem ove godine, NATO i dalje djelovati u toj zemlji kroz posebni stožer na čijem će čelu biti američki general.

Zadaća tog stožera NATO-a, kazao je Powell, bit će pomoći dalje reforme obrane u BiH ali i osigurati hvatanje osumnjičenih za ratne zločine te voditi borbu protiv terorizma.

Uhićenje svih osumnjičenih za ratne zločine a posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića američki je državni tajnik opisao kao iznimno važan cilj administracije predsjednika Georga Busha.

"Lov (na optužene) se nastavlja. Do sada je bilo nekih ohrabrujućih naznaka no mi nećemo biti zadovoljni sve dok se i Karadžić i Mladić ne nađu u Den Haagu", kazao je Powell.

On je boravak u Sarajevu iskoristio kako bi uputio posebno upozorenje vlastima Republike Srpske da one snose izravnu odgovornost za to što najtraženiji optuženici do danas nisu u zatvoru.

Powell je podsjetio kako je to razlog što BiH do sada nije primljena u program "Partnerstvo za mir" iako joj je tamo mjesto.

Drugi koraci koje BiH poduzima, primjerice odluka o skorom slanju jedne postrojbe za razminiranje u Irak, po Powellovim je riječima pokazatelj kako ta zemlja može biti istinski partner međunarodnoj zajednici što je ohrabrujući znak na njenom putu ka euro-atlanstkim integracijama.

On je izrazio i zahvalnost američke vlade vlastima BiH jer su ranije potpisale sporazum o imunitetu za američke državljane pred Stalnim međunarodnim kaznenim sudom (ICC).

Američki državni tajnik tijekom svog kratkog boravka u glavnom gradu BiH razgovarao je i s predstavnicima studenata Sarajevskog sveučilišta a prije odlaska za Poljsku sastao se s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom.

(Hina) xrm ymaš

Pročitajte više