Powellovo izvješće bi moglo pridobiti potporu ratu

IZVJEŠĆE američkog državnog tajnika Colina Powella u srijedu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda o iračkom oružju bitno je ne samo za pridobijanje međunarodne potpore ratu protiv Iraka, nego i američke javnosti, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallupa.

Postotak Amerikanaca koji odobravaju napad Sjedinjenih Država

kopnenim snagama na Irak porastao je na 58 posto s prošlotjednih 52 posto, pokazali su rezultati ankete.

Ali čak 58 posto onih koji podupiru kopnenu invaziju i 38 posto onih koji su protiv kažu da bi još mogli promijeniti svoje mišljenje ovisno o razvitku događaja. Čak 87 posto istianih kazalo je da očekuje što će Powell predstaviti Vijeću sigurnosti kako bi ih uvjerio.

Većina Amerikanaca misli da je rat neizbježan, a njih 78 posto je reklo kako očekuje da će Sjedinjene Države za mjesec dana biti u ratu s Irakom.

Očekuje se da će Powell Vijeću sigurnosti na javnoj sjednici u srijedu pokazati fotografije pokretnih instalacija za biološko oružje i otkriti sadržaj prisluškivanih razgovora iračkih dužnosnika.

Polovica anketiranih Amerikanaca smatra da UN-ovim inspektorima oružja treba dati više vremena za obavljanje posla prije napada.

Mada većina smatra da Sadam Husein ne surađuje s inspektorima, manje ih je sigurno ima li on oružje masovnog uništenja ili veze s terorističkom skupinom al Qaeda.

Potpora Bushovim ratnim planovima bi međutim mogla skočiti na 76 posto ili više ako Powell može pokazati kako Irak sprečćava inspektore, te ima kemijsko, biološko ili nuklearno oružje ili veze s teroristima Osame bin Ladena. Čak i ako bi Powell pokazao samo da Irak ima postrojenja za proizvodnju oružja, ali da trenutačno nema oružje, 60 posto Amerikanaca smatra da bi to bilo dovoljno da se opravda vojna akcija.

Anketa je pokazala da više Amerikanaca vjeruje Powellu kada je Irak u pitanju nego predsjedniku Georgeu W. Bushu, 88 prema 67 posto.

Povoljno o Bushu se izjasnilo 68 posto. Njih 61 posto ukupno odobrava kako obavlja posao predsjednika u usporedbi sa 60 posto prošloga tjedna.

Oko polovice Amerikanaca drži da je vjerojatno da će Bushova vlada predstaviti neke dokaze za koje zna da nisu točni, a 58 posto kaže da je vjerojatno da će vlada skriti dokaze koji ne podupiru njezino stajalište.

Istraživanje provedeno od 31. siječnja do 2. veljače na 1.003 odrasle osobe ima dozvoljenu pogrešku od +/- 3 posto, a na nekim pitanjima +/- 4 posto.

¸

Pročitajte više