Požar kod Metkovića pod kontrolom

NAJVEĆI požar koji je bjesnio dalmatinskom obalom, onaj u zaleđu Metkovića, sada je u rukama zemaljskih gasitelja, a kanaderi su stigli natrag u Zemunik, deset minuta prije 9 sati, saznajemo iz OSV-a Divulje.

"Dva su kanadera krenula iz Zemunika u pola 7, i evo upravo saznajemo da ih je županijski zapovjednik Miro Slavica vratio jer više nisu potrebni, odnosno stigli nazad oko 8.50 sati. To znači da je požar pod kontrolom gasitelja, i da ostatak vatre gase zemaljske snage", kaže Ljubica Kranjec iz OSV-a.

Rasplamsala ga bura

Požar u zaleđu Metkovića, na području Zažablja se prije nekoliko dana proširio iz BIH, a sinoć je opasno zaprijetio stanovnicima Mliništa, spustivši se na 400 metara do kuća.

"Krenuo je tijekom noći i jučer gorio cijeli dan, tako da im se morao pridružiti i treći kanader. Ali, da nije bilo bure ne bi se toliko proširio, bez obzira na zbilja velik broj vatrogasaca i vojske koji su ga pokušavali kontrolirati. Kad vjetar puše, teško je obuzdati požar, no vjetar je nasreću oslabio", kaže Kranjec, koja ističe da sada u Dalmaciji više nema aktivnih požara.

Višednevni požar na Velikom rujnu na Velebitu ugašen sinoć

Policijska uprava zadarska priopćila je da na području Zadarske županije nema više aktivnih požara, te da je onaj najveći ugašen sinoć poslije 22 sata.

Podsjetimo, požar na Velikom rujnu, koji se jednim dijelom proširio i unutar granica Nacionalnog parka Paklenica zahvatio je površinu od oko 160 hektara šume, a šteta mu je prešla 10 milijuna kuna. Prije dva dana uhićena je osoba koja ga je započela, i sada je u pritvoru.

Od danas veće naknade za gasitelje

Osim što su uspjeli kontrolirati najveći požar, gasitelje će obradovati i to što im od danas kreće isplata pedeset posto veće naknade.

Podsjetimo, to je prilikom posjeta Divuljama obećao premijer Ivo Sanader, koji je najavio i nabavku još dva kanadera i Air Tractora.

A.B.

Pročitajte više