"Požare diljem Europe izaziva građevinska mafija"

GLAVNIM krivcima za mnogobrojne požare koji izbijaju diljem Europe smatraju se pripadnici građevinske mafije, koji navodno podmeću požare kako bi na zgarištima lakše došli do građevinskih dozvola, prenosi Deutsche Welle.

Naime, sumnja se da su brojni požari diljem Europe podmetnuti, osobito u Italiji i Španjolskoj, te da iza tih požara, osobito kad je riječ o Italiji, stoji mafija. Na spaljenom se terenu lakše dolazi do građevinskih dozvola te je stoga Svjetska organizacija za zaštitu okoliša WWF zatražila da se na razini Europske unije donese zakon kojim se zabranjuje izdavanje građevinskih dozvola na područjima na kojima su izgorjele šume.

"Tek što izgori neka šuma, odjednom se pojavi mnoštvo zainteresiranih kupaca za teren koji inače nikad ne bi mogli kupiti da je na njemu zasađena šuma", izjavila je Nina Griesshammer iz WWF-a, koja je još jednom ukazala na činjenicu da se u brojnim sredozemnim zemljama spaljena zemljišta pretvaraju u agrarne ili građevinske površine, umjesto da se na njima ponovno zasade šumske površine, a sve to navodno uz podršku lokalnih političkih čelnika.

"Zabrana izgradnje na spaljenom zemljištu, izdana na europskoj razini, građevinskoj mafiji bi oduzela prostor za spekuliranje nad zemljištima, čime bi se moglo spasiti tisuće i tisuće hektara šuma", tvrde iz WWF-a.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više