Pozitivno Mišljenje EK o pristupu Bugarske i Rumunjske

Europska komisija usvojila je u utorak pozitivno Mišljenje o pristupu Bugarske i Rumunjske Europskoj uniji, nakon uspješnog dovršetka pristupnih pregovora na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu 17. prosinca prošle godine, te finalizacije Sporazuma o pristupanju u veljači ove godine.

"Današnja odluka još je jedan kamen temeljac naših odnosa i jasan znak da Komisija pozdravlja Bugarsku i Rumunjsku u europskoj obitelji. Ipak, vlasti se ne mogu odmoriti i opustiti: u 2005. i 2006. morat će marljivo raditi kako bi postigle napredak u reformama i u potpunosti i na vrijeme ispunile uvjete za članstvo", rekao je povjerenik EU za proširenje Ollie Rehn.

Današnja odluka Komisije prvi je korak u proceduri koja će dovesti do potpisivanja Sporazuma o pristupanju, ako zbog eventualnih neispunjavanja obveza na te zemlje ne bude primijenjena kaluzula o odgodi.

Svoju odluku mora još donijeti Europski parlament 13. travnja ove godine, a odluka Vijeća očekuje se 25. travnja, istoga dana kada je predviđeno potpisivanje Sporazuma.

Potom ga trebaju ratificirati zemlje članice EU i on stupa na snagu 1. siječnja 2007., što je predviđeni datum ulaska te dvije zemlje u EU.

(Hina) xmaš ydj

Pročitajte više