Poziv za mir i mirno rješenje iračke krize znanstvenog vijeća za mir HAZU

ZNANSTVENO vijeće za mir i prava čovjeka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavilo je danas "Poziv za mir i mirno rješenje iračke krize", koji je uskladilo na sjednici 10. ožujka.

Akademijino Znanstveno vijeće za mir i prava čovjeka u pozivu ističe kako je duboko uvjereno da ratovi nisu sredstvo za rješavanje međudržavnih i međunarodnih sporova i da ih treba izbjeći, te se opredjeljuje za mir, slobodu, ljudska i građanska prava u skladu s mirotvornim tradicijama Hrvatske akademije.

Naglašava kako je svjesno da je mir ugrožen međunarodnim terorizmom, ali i okrutnim režimom Sadama Huseina. Osuđujući međunarodni terorizam i svako nasilje te podupirući mjere organizirane međunarodne zajednice protiv međunarodnog terorizma i nacionalnih vođa koji ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost u svijetu, Vijeće podsjeća na ratove koji su na ovim prostorima prouzročili goleme ljudske tragedije i razaranja, posebice na rat protiv Hrvatske 1991.

Uvažavajući da je Poveljom Ujedinjenih naroda zabranjena prijetnja silom i uporaba sile u međunarodnim odnosima, osim u okviru Povelje, te svjesno da su sve države dužne rješavati međunarodne sporove mirnim sredstvima na takav način da ne ugroze međunarodni mir, sigurnost i pravdu u svijetu te imajući na umu moguće ljudske žrtve, veliku ljudsku tragediju i patnju koje može uzrokovati oružani sukob u Iraku, Znanstveno vijeće za mir i prava čovjeka HAZU poziva sve koji mogu utjecati na svjetsku politiku i društvena zbivanja da, sukladno svojoj odgovornosti za obranu međunarodnog mira i sigurnosti u svijetu, ulože dodatne napore radi mirnog rješenja iračke krize u skladu s Poveljom UN-a imajući na umu u svim prilikama potrebu maksimalne zaštite civilnog pučanstva.

Pročitajte više