Poznati kvartet Dobrek Bistro na Julian Rachlin & Friends festivalu

POLJSKI harmonikaš Krzysztof Dobrek i ruski violinist Aliosha Biz, osnivači poznatog kvarteta Dobrek Bistro, uz udaraljkaša Luisa Ribeira i kontrabasista Saschu Lacknera, tijekom ovogodišnjeg Julian Rachlin & Friends festivala dubrovačke zidine ispunit će zaraznim plesnim ritmovima sa svih strana svijeta.

Uz vrhunska imena svjetske komorne glazbe kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Itamar Golan, Janine Jansen i Kraljevska filharmonija iz Londona na ovogodišnjem Julian Rachlin & Friends festivalu u Dubrovniku u utorak 11. rujna 2007. u Atriju Kneževog dvora s početkom u 21 sat nastupit će poznati kvartet Dobrek Bistro. Time će ovaj Festival komorne glazbe još jednom potvrditi da okuplja svjetski poznate izvođače i međunarodno poznata, vrhunska imena komorne glazbe.

Kvartet Dobrek Bistro nastao je na inicijativu poljskog harmonikaša Krzysztofa Dobreka i ruskog violinista Alioshe Biza koji su se upoznali u bečkome Theater an der Wien, na probama Guslača na krovu. Kasnije su u svoj projekt uključili udaraljkaša Luisa Ribeira i kontrabasista Saschu Lacknera. Svojim simboličnim nazivom - Dobrek Bistro, kvartet opisuje virtuoznu brzinu svojih izvedbi, kao i melankoličnu eleganciju pariške musette kojoj se Dobrek, autor svih skladbi, toliko divi.

Sastojci ove mješavine stilova su musette, latino-američki stilovi poput salse, tanga i bossa nove, jazz, gypsy swing, klasična glazba, orijentalne primjese, balkanski utjecaji, slavenska pučka glazba, romska glazba te glazba istočnoeuropskih Židova. Njihov biograf Schuberth upozorava kako bi bilo otrcano ovoj bogatoj mješavini jednostavno prišiti epitet fusion ili crossover jer njihova je kombinacija žanr za sebe.

Previše zaigrana i improvizirana kako bi je se smatralo komornom glazbom uz previše poštovanja za tradicionalne forme da bi je se nazvalo jazzom, ona sadržava previše utjecaja suvremene klasične i glazbe i klasičnog jazza da bi je se moglo svrstati u etno. Tajne njihove kuhinje najbolje razlučuje "šef" njihove (glazbene) kuhinje Krzysztof Dobrek: "Naša salsa zvuči `ciganski`, tango bečki, naš jazz je jidiš, musette ima ruske primjese."

Krzysztof Dobrek odrastao je na rubu najvećeg pješčanog područja srednje Europe, pustinje Bledowska u Poljskoj. Harmoniku svira od sedme godine, a s 13 se odselio od kuće i otišao u Krakow kako bi postao fagotist. Njegovo je shvaćanje glazbe u potpunosti promijenio romski sastav koji je jednog dana čuo na putu prema konzervatoriju. Godine 1990. emigrirao je u Beč, gdje je ponovno počeo svirati harmoniku, godinama prolazeći tešku školu uličnog glazbenika, onu koju je smatrao važnijom od akademskog obrazovanja. Svirao je u kabaretskom sastavu Landstreich te u projektima bečkih kazališta Theater an der Wien, Theater in der Josefstadt i Burgtheater, kao i u sastavima Acoustic Drive i Tschuschenkapelle i koncertima Marie Bill koji su posvećeni pjesmama Edith Piaf, odnosno Jacquesu Brelu. Dobrekove skladbe sviraju i drugi sastavi, kao što su Mnozil Brass, Triology i Wiener Concert Schrammeln.

Aliosha Biz rođen je u Moskvi, u obitelji umjetnika austrijskog porijekla. Studirao je violinu na Konzervatoriju Čajkovski, no 1989. god. napušta Moskvu i odlazi u Beč. Iako je "posjećivao" Bečko Sveučilište za glazbu, otkrio je i bečku "uličnu akademiju". Posebnu sklonost gaji prema svim oblicima židovske glazbe pa ga na suradnju pozivaju najvažniji austrijski izvođači i ansambli koji se bave tom tradicijom: Timna Brauer, kantor Schmuel Barzilai, Lena Rothstein, Klezmer-ansambli Freijlech i Sholom Aleichem. Tražen je i kao kazališni glazbenik, a njeguje i glumačke ambicije te je surađivao s mnogim austrijskim kazalištima. Svirao je, između ostaloga, s Dhaferom Youssefom, Alegreom Corrêom, skupinama Lakis&Achwach i Acoustic Drive te s Mariom Bill na reviji pjesama Jacquesa Brela.

Luis Ribeiro rođen je u São Paulu i već je kao dijete otkrio ritamsku upotrebljivost predmeta poput žlica, vilica i lonaca. Sa 14 godina bio je najmlađi učenik škole sambe Vai-vai, a oduvijek se zanimao za jazz. Početkom '80-ih došao je u Bern pa u Beč, gdje je studirao na Sveučilištu za glazbu i prikazivačku umjetnost. Svoje izvanredne udaraljkaške sposobnosti, koje sežu i daleko izvan afroameričkih ritmova, Ribeiro je stavio na raspolaganje mnogim predstavnicima austrijske i međunarodne scene: Jaroslawu Zawadskom, Bobu Bergu, Ericku Marienthalu, Billu Evansu, kao i Rickyju Martinu, DJ-u Tomu Novyju, Sandri Pires, Count Basic i Timni Brauer. Njegova vruća brazilska ritmika najzapadniji je produžetak glazbenog svemira Dobrek Bistroa.

Bečanin Sascha Lackner perzijskog je porijekla i jedan je od najtraženijih kontrabasista austrijske avangardne i jazz scene.

Kvarter Dobrek Bistro nastupit će na koncertu 11. rujna u Atriju Kneževog dvora s početkom u 21 sat.

Ulaznice za koncert kvarteta Dobrek Bistro u Dubrovniku puštene su u online prodaju. Festivalska blagajna započinje sa radom u nedjelju 26. kolovoza 2007. u palači Ranjina, preko puta Kneževa dvora u Dubrovniku. Radno vrijeme blagajne je od 10 do 22 sata.

Ovogodišnji Festival komorne glazbe Julian Rachlin & Friends održava se od 5. do 16. rujna u Dubrovniku. Više informacija o festivalu potražite ovdje.

Pročitajte više