Ppredstavljeni "Šibenčani Mlecima" Lovrke Čoralić

KNJIGA povjesničarke Lovorke Čoralić "Šibenčani u Mlecima", koja je danas predstavljena u Matici hrvatskoj, obrađuje povijesti prekojadranskog iseljavanja iz Šibenika, te povijest šibenske prisutnosti u Mlecima.

Šibenska prekojadranska iseljavanja u višestoljetnu metropolu Mletke ubrajaju se, po riječima recenzenta akademika Franje Šanjeka, u one sastavnice bez kojih bi povijest Hrvata bila teško zamisliva.

Knjiga je rezultat autoričinog višegodišnjeg sustavnog pretraživanja mletačkih pismohrana, a obrađuje šibensko-mletačke veze od srednjeg vijeka do novog doba, povijesni i vremenski okvir, mjesta stanovanja šibenskih iseljenika, kao i njihova zanimanja. Autorica daje i temeljiti prikaz šibenskih intelektualaca koji su, stoljećima prisutni u Mlecima, bili važna spona u kulturnoj razmjeni, istaknuo je akademik Šanjek dodajući da je jedno takvo znamenito ime svakako Nikola Tommaseo.

"Šibenčane u Mlecima" izdala je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

Lovorka Čoralić (1968.) diplomirala je povijest na zagrebačkom filozofskom fakultetu, a 1998. obranila doktorsku disertaciju "Hrvati u Mlecima" na zadarskom Filozofskom fakultetu. Na Studiju povijesti pri Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predaje Povijest Venecije do 1797. godine i Povijest Italije XIX i XX stoljeća.

Pročitajte više