Pranjić: za Hrvatske studije postoji prostor za razvoj na zagrebačkome Sveučilištu

Za Hrvatske studije (HS) postoji prostor za razvoj na Sveučilištu u Zagrebu, drži obnašatelj dužnosti predsjednika Stručnoga vijeća Hrvatskih studija (HS) Marko Pranjić, a po riječima rektorice Sveučilišta Helene Jasne Mencer suprotstavljena stajališta, koja su postojala na Sveučilištu u vezi s Hrvatskim studijima, "idu ususret jedni drugima".

Ta su stajališta danas podastrli rektorica Mencer i čelnik HS-a Marko Pranjić na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka o problematici Hrvatskih studija, na koji rektorica Mencer pozvala više od trideset sudionika. Među 20-ak onih koji su se odazvali pozivu bila je i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa za visoko školstvo Mirjana Polić-Bobić te predstavnici Filozofskoga fakulteta i Fakulteta političkih znanosti s kojih je i bilo najviše pritužaba jer se smatralo da su studiji na HS-u usporedni studijima na tim fakultetima.

Na sastanku se raspravljalo i o pravnom statusu, prostoru za rad, pitanju nastavnika, izboru u nastavnička zvanja te ustroju radnih mjesta na HS-u, izvijestila je rektorica.

Iako su i rektorica Mencer i čelnik HS-a Pranjić istaknuli da na sastanku nije bilo nikakvih senzacionalnih stvari te da je jedina senzacionalna vijest možda ona da nije bilo nikakvih teškoća u vezi s upisnim kvotama što su odobrene i u nadležnome ministarstvu potvrđene za svih šest studija, novinare je ipak najviše zanimao neriješen pravni status HS-a. Naime, Upravno vijeće Sveučilišta u Zagrebu donijelo je još 2000. odluku da HS dobije pravni status kao i ostale visokoškolske sveučilišne ustanove, tj. fakulteti i akademije.

Vodstvo HS-a ponovno je aktualiziralo to pitanje, kako je na novinarski upit potvrdio Pranjić, uputivši Senatu zagrebačkoga Sveučilišta prijedlog odluke da se Hrvatski studiji ustroje kao Fakultet društvenih i humanističkih znanosti - Hrvatski studiji. Pranjić je objasnio da je to bio jedan od prijedloga Stručnoga vijeća koji je na HS-u dobio najviše glasova.

Na uporna nastojanja novinara da saznaju kakva su danas bila stajališta o tim pitanjima, Pranjić i Mencer su rekli da je "atmosfera bila pozitivna", upozorivši da se na današnjemu sastanku i nije moglo o tom odlučiti jer je za to isključivo nadležan Senat koji će se o tom prijedlogu odrediti.

Kako je napomenula rektorica Mencer, ta će tema možda biti na dnevnome redu već sljedeće sjednice Senata.

Budući da su Mencer i Pranjić održali zajedničku konferenciju za novinare, izostala je najavljena konferencija HS-a ispred zgrade Rektorata.

(Hina) xip yvkn

Pročitajte više