Pravobraniteljica za djecu: U zakonu piše da se predškolska djeca ne smiju nalaziti bez nadzora odrasle osobe

VEZANO za tragičnu smrt dvoipolgodišnjeg Daria Grubišića Čabe koji je u ponedjeljak poslijepodne upao u riječicu Rudu u mjestu Jabuka kod Trilja i preminuo jutros u 5.45 u splitskoj Kliničkoj bolnici razgovarali smo s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić.

Pravobraniteljica je rekla da joj je teško komentirati individualni slučaj, ali je upozorila da se, prema Obiteljskom zakonu, djeca predškolske dobi ne smiju nalaziti bez nadzora roditelja ili odrasle osobe.

"Nesreće se događaju i kad su roditelji prisutni, a mogućnost za neku štetu po dijete raste ako je dijete samo." - rekla je za Index.

"U čl. 94 Obiteljskog zakona nedvosmisleno piše da se predškolska djeca ne smiju ostavljati sama, odnosno da uz njih uvijek mora biti odrasla osoba. Pritom 'odrasla' ne znači nekoliko godina stariji brat ili sestra, nego taj netko mora biti punoljetan. Postoji cijeli niz mjera kojima se to kažnjava. Djeca su znatiželjna, sve isprobavaju, i što treba, i što ne treba, ali ona ne znaju sama procijeniti situaciju i koliko je nešto opasno." - objasnila je.

"Sa zabrinutošću smo pratili ovaj slučaj i svima nam je žao što je završio najgore za dijete." - završila je pravobraniteljica. 

V.Š.

Pročitajte više