Pred turističku sezonu carinici opet prijete štrajkom

AKO VLADA u sljedećih 30 dana ne odgovori na zahtjeve Carinskog sindikata Hrvatske (CSH), koji se odnose prije svega na povećanje plaća koje su značajno ispod prosjeka, Sindikat ima legitimno i zakonsko pravo pozvati oko 2000 svojih članova na štrajk, kazao je predsjednik CSH-a Željko Popović na konferenciji za novinare.

Sindikalni zahtjevi, koji su Vladi upućeni 2. travnja, odnose se uz ostalo na povećanje plaća svim zaposlenicima u Carinskoj upravi za najmanje 20 posto te na vraćanje jedinstvenog dodatka na uvjete rada u jednakom postotku.

Sindikat također traži da se "sukladno Zakonu i Studiji procjene štetnosti o opasnosti za radna mjesta u carinskoj službi, definiraju ona radna mjesta na kojima se staž računa u povećanom trajanju".

Popović je rekao da "Carinska i Porezna uprava pune oko 98 posto državnog proračuna, a da je prosječna plaća carinskih službenika tek nešto veća od 3500 kuna, što je manje od hrvatskog prosjeka koji iznosi 4352 kune".

"Godinu dana smo bili strpljivi, ali mislim da smo do danas iscrpili sve mogućnosti socijalnog dijaloga. Ako Vlada u roku od 30 dana ne pristupi rješavanju naših zahtjeva, Predsjedništvo Carinskog sindikata odlučit će o mjerama pritiska koje ćemo poduzeti. Za nas su apsolutno neprihvatljive Vladine mjere o usporenom rastu plaća u državnoj upravi i javnim službama. U takvoj situaciji za pet godina standard carinskih službenika pao bi za dodatnih 50 posto", kazao je Popović.

Zamjenik predsjednika Carinskog sindikata i povjerenik podružnice Carinarnice Šibenik Goran Vlahov, napomenuo je kako su carinski službenici već godinama nezadovoljni svojim tretmanom u sustavu državne uprave.

"Carinska služba bi trebala biti prepuštena struci i oslobođena bilo kakve politizacije, a sa svakom promjenom vlasti kod nas se mijenjaju ljudi na odgovornim mjestima. Tako je i u proteklih osam mjeseci u sustavu koji broji oko 3300 zaposlenika, smijenjeno čak 70 ljudi", rekao je Vlahov.

Dodao je da su uz to osnovni problemi carinika katastrofalan materijalni položaj i nemotiviranost carinskih službenika. "U takvim uvjetima vrlo se teško boriti i protiv korupcije. Od novog rukovodstva Carinske službe i državnih vlasti očekivali smo puno, a nismo dobili ništa, unatoč obećanjima", kazao je Vlahov.



Pročitajte više