PRED ULAZAK U EU, ESTONIJA PROVELA USPJEŠNU METAMORFOZU ZEMLJE

Uoči svog ulaska u Europsku uniju, Estonija, jedna od triju baltičkih država, danas više podsjeća na Finsku, svog susjeda s druge strane Baltičkog mora, nego na svoje baltičke susjede Latviju i Litvu, te može biti zadovoljna svojom uspješno provedenom ekonomskom metamorfozom.

Estonija, najmanja od triju baltičkih zemalja, prostire se na 45.215 četvornih kilometara i broji 1.338.000 stanovnika, od čega jedna trećina živi u glavnom gradu Tallinu.

Estonija je parlamentarna republika u kojoj zakonodavnu vlast vrši jednodomni parlament (Riigikogu) sa 101 zastupnikom, koji se biraju razmjernim izbornim sustavom.

Izvršnu vlast ima vlada koju predlaže predsjednik a potvrđuje parlament. Predsjednik republike bira se na skupštini koju čine parlamentarni zastupnici te predstavnici okružnih vlada na razdoblje od pet godina.

Područje današnje Estonije prvo su nastanila ugro-finska plemena. Zemlju u 9. stoljeću osvajaju Vikinzi, zatim u 11. i 12. stoljeću Danci i Šveđani, a 13. stoljeće obilježeno je njemačkim (pruskim) osvajanjem. Zemlja u 18. stoljeću dolazi pod vlast Rusije koja tijekom 19. stojeća provodi snažnu rusifikaciju. Njemačka u veljači 1918. ponovno okupira Estoniju, no već 24. veljače iste godine Estonci proglašavaju svoju neovisnost. Nakon sporazuma Hitler-Staljin 1939., Estonija dolazi pod sovjetsku zonu utjecaja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Estonija je pod njemačkom okupacijom, a nakon rata nalazi se u sklopu SSSR-a, sve do kraja osamdesetih godina kada se u Estoniji i ostalim baltičkim državama stvara snažan pokret za državnom neovisnošću koji rezultira ponovnim proglašenjem neovisnosti 20. kolovoza 1991. U rujnu iste godine Estonija je primljena u UN.

Nakon proglašenja nezavisnosti, Estonija je pokrenula duboke gospodarske reforme. Počevši praktički od nule, ta je zemlja danas jedna od najrazvijenijih zemalja bivšeg sovjetskog bloka s vrlo visoko razvijenom tehnologijom. Estonija je bila prva koja je 2000. godine uvela "elektronsku vladu" - članovima vlade otada strogo je zabranjeno unošenje papira i moraju se služiti računalima. Estonija je kompjuterizirala čitavu zemlju, a velika pažnja poklanja se i obrazovanju djece.

Estonija je uspjela održati uravnoteženi proračun, a već je najavila da će biti i jedna od prvih novih članica EU-a koja će uvesti euro.

(Hina) xnab xmaš

Pročitajte više